Iskalnik

Zbirka receptov

Pica margerita

pica margerita
50 minut + vsaj 1 ura za vzhajanje

  1. 1.Mlačno vodo vsujemo suhi kvas in sladkor ter premešamo, da se raztopi.
  1. 2.Moko vsujemo v skledo in prilijemo oljčno olje. Dodamo sol in primešamo v vodi raztopljen kvas. Zmešamo z leseno kuhalnico, da dobimo mehko, precej vlažno testo. Nasvet: Suhi kvas vmešamo v mlačno vodo, da se zaradi toplote hitreje raztopi, sladkor pa primešamo zato, da deluje hitreje. Nasvet: Suhi kvas in vodo lahko vmešamo tudi neposredno v moko, paziti moramo le, da kvasa ne pomešamo s soljo, saj bi tako zavrli njegovo delovanje.
  1. 3.Iz sklede s kuhalnico prenesemo testo na rahlo pomokano delovno površino in gnetemo vsaj 5 minut, da postane gladko. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno 1 uro, da se napihne in naraste na dvojno prostornino. Nasvet: Če imamo čas, testo shranimo za več ur (čez noč) v hladilnik. Tako bo postalo bolj elastično in voljno.
  1. 4.Vzhajano testo na rahlo pomokani delovni površini z dlanmi raztegnemo v tanko okroglo plahto, pri oblikovanju pa si pomagamo tudi tako, da s hrbtišči dlani dvigujemo in obračamo testo. Oblikovano testo položimo na papir za peko, da bomo kasneje pico lažje prenesli na kamen za peko ali pekač. Nasvet: Za posebej hrustljavo skorjico pri oblikovanju testa moko na delovni površini nadomestimo s pšeničnim zdrobom.
  1. 5.V pečico položimo kamen za peko ali pekač ter jo segrejemo na 240 °C oz. na najvišjo temperaturo. Testo premažemo s pasiranim paradižnikom, ki smo mu dodali malo soli, in obložimo z razpolovljenimi kroglicami mocarele. Obloženo pico s pomočjo peki papirja previdno prenesemo na razgret kamen za peko ali pekač.
  1. 6.Pico pečemo od 8 do 10 minut, da se rob hrustljavo zapeče, mocarela pa raztopi. Pečeno pico posujemo s svežimi lističi bazilike in pokapamo s kakovostnim oljčnim oljem. Nasvet: Pica bo še bolj slastna, če jo pečemo bližje vrhnjega grelca v pečici.

1 pica

MOKA MANITOBA '00', 1 kg
300 g moke Manitoba »00« Mlinotest
1,2-1,5 dl mlačne vode
2 žlici oljčnega olja
7 g suhega kvasa
žlička sladkorja
sol
1 dl pasiranega paradižnika (passate)
7 majhnih kroglic mocarele
majhen šopek sveže bazilike
kakovostno oljčno olje (po želji)