- 1.V multipraktik ali večjo posodo damo moko. Mleko razdelimo v dve posodici.
- 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
- 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum ter zmehčano maslo. Premešamo.
- 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
- 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
- 6.Medtem pripravimo nadev: v skledi zmešamo skuto, kremni sir, rumenjake, narezan pehtran, vanilijev sladkor v prahu, klasični sladkor v prahu, koruzni škrob, limonino lupinico in limonin sok.
- 7.Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del posebej zvaljamo v pravokotnik.
- 8.Na obeh straneh pravokotnika zaražemo trakove ("resice"). Po sredini dodamo nadev in trakove zapognemo enega čez drugega v obliki kite.
- 9.Pustimo vzajati 15-20 minut nato premažemo s stepenim jajcem.
- 10.Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj Celzija približno 15-17 minut.
Pletenka s pehtranom: odlična, preprosta a še vedno izjemno okusna alternativa pehtranovi potici – za vse ljubitelje pehtrana.
Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.
Manitoba 00
Sestavine za testo |
---|
750 g moke Manitoba 00 |
3 jajca |
80 g sladkorja |
1 kocka (40 g) svežega kvasa |
3 dcl mleka |
1 polna čajna žlička (8 g) |
100 g masla sobne temperature |
5-7 žlic ruma |
jajce za premaz |
sladkor v prahu za posip |
Sestavine za nadev |
---|
500 g pasirane skute |
100 g kremnega sira |
4-5 žlic narezanega svežega pehtrana |
2 rumenjaka |
3 žlice sladkorja v prahu |
1 žlica vanilijevega sladkorja v prahu |
7 žlic koruznega škroba |
lupinica ene bio limone |
2 žlici limoninega soka |