Iskalnik

Zbirka receptov

Pehtranova pletenka

pehtranova pletenka

  1. 1.V multipraktik ali večjo posodo damo moko. Mleko razdelimo v dve posodici.
  1. 2.V eno posodico dodamo žlico sladkorja, nadrobimo kvas, pokrijemo ter pustimo vzhajati.
  1. 3.V drugo posodico dodamo preostali sladkor, rum ter zmehčano maslo. Premešamo.
  1. 4.V moko vlijemo vzhajan kvasec, dodamo sol in nato sladko masleno mešanico. Na koncu vlijemo še stepena jajca.
  1. 5.Testo gnetemo 15-20 minut. Zgneteno testo oblikujemo v hlebček ter ga pokritega pustimo vzhajati približno 45 minut.
  1. 6.Medtem pripravimo nadev: v skledi zmešamo skuto, kremni sir, rumenjake, narezan pehtran, vanilijev sladkor v prahu, klasični sladkor v prahu, koruzni škrob, limonino lupinico in limonin sok.
  1. 7.Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del posebej zvaljamo v pravokotnik.
  1. 8.Na obeh straneh pravokotnika zaražemo trakove ("resice"). Po sredini dodamo nadev in trakove zapognemo enega čez drugega v obliki kite.
  1. 9.Pustimo vzajati 15-20 minut nato premažemo s stepenim jajcem.
  1. 10.Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj Celzija približno 15-17 minut.

Pletenka s pehtranom: odlična, preprosta a še vedno izjemno okusna alternativa pehtranovi potici – za vse ljubitelje pehtrana.

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Manitoba 00
Sestavine za testo
750 g moke Manitoba 00
3 jajca
80 g sladkorja
1 kocka (40 g) svežega kvasa
3 dcl mleka
1 polna čajna žlička (8 g)
100 g masla sobne temperature
5-7 žlic ruma
jajce za premaz
sladkor v prahu za posip
Sestavine za nadev
500 g pasirane skute
100 g kremnega sira
4-5 žlic narezanega svežega pehtrana
2 rumenjaka
3 žlice sladkorja v prahu
1 žlica vanilijevega sladkorja v prahu
7 žlic koruznega škroba
lupinica ene bio limone
2 žlici limoninega soka