Iskalnik

Zbirka receptov

Orehova babka

  1. 1.PRIPRAVA TESTA: V toplo mleko dodamo sladkor v prahu in sveži kvas. Pokrijemo in vzhajamo 10 - 15 min.
  1. 2.V posodi zmešamo sladkor v prahu, toplo mleko, rum in maslo.
  1. 3.V posodo dodamo Zlato moko, ki ji počasi vmešamo mešanico s kvasom, sol in mešanico z maslom.
  1. 4.Ob nenehnem mešanju dodamo stepena jajca.
  1. 5.Testo položimo v pomokano posodo in vzhajamo 1 uro.
  1. 6.PRIPRAVA NADEVA: Stepemo beljake v trd sneg, ki mu dodamo ščepec soli.
  1. 7.V posodi z električnim mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Dodamo rumenjake, rum, mlete orehe, cimer in limonino lupinico. Vse skupaj dobro premešamo.
  1. 8.Mešanici z orehi počasi dodajamo stepene beljake in jih ročno premešamo.
  1. 9.Že pripravljeno testo razvaljamo in ga namažemo z nadevom.
  1. 10.Zvijemo v rulado.
  1. 11.Ruladi odrežemo konce in jo prerežemo po sredini.
  1. 12.Dva dela prepletemo v kito in položimo v pekač obložen s peki papirjem.
  1. 13.Vzhajamo 30 minut.
  1. 14.Premažemo z mešanico za premaz.
  1. 15.Pečemo 35 - 40 minut na 200 stopinj.

 

Avtorica recepta je Ana Žontar Kristanc.

PRIMORSKA POSEBNA MOKA 1 kg in PIRINA MOKA 1 kg
Sestavine za testo
150 ml toplega mleka
1 čajna žlička sladkorja v prahu
1 kocka svežega kvasa
70 g sladkorja v prahu
150 ml toplega mleka
5-7 žlic ruma
100 g masla sobne temperature
700 g Mlinotest Zlate moke
1 čajna žlica soli
3 jajca
Sestavine za nadev
3 jajca
ščepec soli
120g masla sobne temperature
200 g sladkorja
2 žlici cimeta
1 žlica ruma
400 g mletih orehov
limonina lupinica
Sestavine za premaz:
1 jajce
2 žlici vode