Iskalnik

Zbirka receptov

Linški piškoti

1 ura in 40 min 30 piškotov

  1. 1.Moko, zmlete mandlje in sladkor pretresemo v posodo, v kateri bomo pripravili krhko testo. Dodamo narezano maslo in začnemo z mešanjem. Ko se masa že skoraj povsem sprime, ji dodamo še rumenjaka. NASVET 1: Krhko testo lahko pripravimo tako, da uporabimo le moko, maslo, sladkor in rumenjake. Če del moke nadomestimo z zmletimi mandlji, lešniki ali orehi, pa bodo naše slaščice posebno žlahtnega okusa. V tem primeru v receptu uporabimo za 1/3 manj masla, saj del potrebne maščobe zagotovijo oreščki. NASVET 2: Maslo lahko v maso tudi naribamo, da ga bomo lahko hitreje vmešali. NASVET 3: Testo lahko pripravimo tudi brez mešalnika – pomembno je, da ga z rokami zamesimo čim hitreje, da ne postane lepljivo.
  1. 2.Maso iz posode preložimo na rahlo pomokano površino, nekoliko zgnetemo in oblikujemo v kepo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo ali vrečko ter za eno uro položimo v hladilnik. NASVET: Krhko testo lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga lahko narežemo na rezine, debele približno en centimeter. Ko testo ponovno potrebujemo, rezine položimo drugo ob drugo, počakamo, da se nekoliko segrejejo, in razvaljamo v želeno obliko.
  1. 3.Ohlajeno testo položimo med dva kosa papirja za peko. Po potrebi ju potresemo z malo moke. Testo med papirjema razvaljamo na debelino nekaj milimetrov.
  1. 4.Z večjim modelčkom poljubne oblike iz testa izrežemo piškote, nato pa iz polovice piškotov izrežemo še luknjice, skozi katere bo kukal namaz. Ostanke testa lahko ponovno zgnetemo, razvaljamo in izrežemo še več piškotov. NASVET: Piškote izrezujemo hitro, saj na toplem testo postane lepljivo. Če se nam pri izrezovanju začne sprijemati, testo za nekaj minut vrnemo v hladilnik in z izrezovanjem poskusimo ponovno.
  1. 5.Izrezane piškote zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo 7 do 8 minut na 190 °C.
  1. 6.Počakamo, da se piškoti nekoliko ohladijo, nato pa tiste brez luknjic namažemo z lešnikovim namazom. Pokrijemo jih s piškoti z luknjicami in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu. NASVET: Klasični linški piškoti so namazani z marmelado. Tej lahko dodamo nekaj kapljic limonovega soka za dodatno svežino.

Klasična izbira, ki popestri vsak pladenj s pecivom.

 

Primorska posebna moka
300 g Mlinotest pšenične bele moke tip 500
200 g masla
2 rumenjaka
125 g sladkorja
125 g zmletih mandljev
lešnikov namaz
sladkor v prahu za posip