- 1.Prvi dan v manjši posodi zmešamo nastavek iz aktivnih matični droži (uporabimo lahko tudi svoje doma vzgojene aktivne droži), moke Manitobe in vode. Pokrijemo, da se površina nastavka ne izsuši in pustimo stati do 24 ur na sobni temperaturi (21 – 23 °C).
- 2.Naslednji dan v ločeni večji posodi naredimo najprej avtolizo testa, tako da dobro premešamo moko Manitobo s hladno vodo (15 °C). Pustimo pokrito počivati najmanj 30 minut. Nato vmešamo še sol in nastavek, ki smo ga pripravili prejšnji dan. Testo dobro pregnetemo in pustimo pokrito prvič vzhajati na sobni temperaturi 2 uri, da se poveča za približno polovico. Med prvim vzhajanjem testo trikrat prepognemo na vsake pol ure. Ko se poveča za približno polovico, ga oblikujemo, damo v pomokano vzhajalno košarico, pokrijemo ter drugič vzhajamo, dokler se testo v košarici ne podvoji. Vzhajamo lahko na sobni temperaturi 3-4 ure ali čez noč v hladilniku ter pečemo naslednji dan.
- 3.Pred pečenjem pečico dobro ogrejemo na 230 °C. Pečemo v pokriti posodi 20 minut pri 230 °C. Nato posodo odkrijemo in pečemo še 30-35 minut pri 220 °C.
Moka Manitoba (500 g)
Nastavek: |
---|
100 g moke Manitoba |
60 ml vode s temperaturo 32 °C |
20 g aktivnih matičnih droži |
Testo: |
---|
180 g nastavka (s prejšnjega dne) |
400 g moke Manitoba |
240 ml voda s temperaturo 15 °C |
8 g soli |