Iskalnik

Zbirka receptov

Krapki s proseno kašo

  1. 1.Obe moki zmešamo, dodamo preostale sestavine in zgnetemo testo. Razdelimo ga v enake hlebčke, ki jih razvaljamo v kroge.
  1. 2.Kašo skuhamo in zmešamo s preostalimi sestavinami.
  1. 3.Razvaljane kroge nadevamo, prepognemo, robove zatesnimo in jih damo kuhat v vročo vodo za 20 minut na majhnem ognju.
  1. 4.Zabelimo z ocvirki ali kislo smetano.

Jed, ki ji pri nas pravimo tudi »gluhi žličniki«, je zelo stara, pripravljali so jo že moji starši in stari starši. Zelo je enostavna in hitra, gotova je že v 20 minutah, in tudi otroci jo imajo radi. Zraven lahko postrežemo praženo zelenjavo ali poljubno omako.
Božica Bergant, Domžale

Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.

Primorska posebna moka (200 g)
Testo:
100 g pirine moke
50 g zmehčanega masla
3 jajca
1 kisla smetana
malo soli
voda po potrebi
Nadev:
100 g prosene kaše Naše none
300 g skute
2 jajci
malo soli
ocvirki ali kisla smetana za zabelo