Priprava
- 1.Pečico segrejemo na 170 °C. Posodice za kolačke dobro namažemo z maslom.
- 2.Datlje damo skupaj z jedilno sodo v lonček, prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se zmehčajo.
- 3.V skledi zmešamo zmehčano maslo in sladkor, dodamo jajca in počasi med mešanjem dodajamo predhodno presejano moko s pecilnim praškom. Maline z vilicami na grobo zmečkamo in jih dodamo testu, prav tako dodamo odcejene datlje in vse skupaj zmešamo.
- 4.S pripravljeno zmesjo napolnimo posodice za kolačke in jih v ogreti pečici pečemo približno 20 minut. Z leseno palčko preverimo, ali so kolački pečeni.
- 5.Pripravimo karamelno omako: v manjšem loncu na majhnem ognju stopimo sladkor, da karamelizira, dodamo maslo, da se raztopi in prilijemo sladko smetano. Dodamo na drobno naribano pomarančno lupino in pustimo na ognju še 5 minut, da dobimo gosto karamelno omako.
- 6.Kolačke serviramo na primernih krožnikih, jih prelijemo s karamelno omako ter na vrh damo še nekaj malin.
Sestavine za 4 osebe
Primorska posebna moka (200 g)
Testo |
---|
maslo: 60 g |
narezani datlji brez koščic: 150 g |
soda bikarbona: 1 čajna žlička |
sladkor v prahu: 200 g |
jajca: 2 |
pecilni prašek: 1/2 vrečke |
maline: 150 g |
Karamelna omaka |
---|
sladkor: 200 g |
maslo: 30 g |
sladka smetana: 150 ml |