Iskalnik

Zbirka receptov

Kolački z datlji, malinami in karamelo

45 minut enostavno

Priprava

  1. 1.Pečico segrejemo na 170 °C. Posodice za kolačke dobro namažemo z maslom.
  1. 2.Datlje damo skupaj z jedilno sodo v lonček, prelijemo z vročo vodo in pustimo, da se zmehčajo.
  1. 3.V skledi zmešamo zmehčano maslo in sladkor, dodamo jajca in počasi med mešanjem dodajamo predhodno presejano moko s pecilnim praškom. Maline z vilicami na grobo zmečkamo in jih dodamo testu, prav tako dodamo odcejene datlje in vse skupaj zmešamo.
  1. 4.S pripravljeno zmesjo napolnimo posodice za kolačke in jih v ogreti pečici pečemo približno 20 minut. Z leseno palčko preverimo, ali so kolački pečeni.
  1. 5.Pripravimo karamelno omako: v manjšem loncu na majhnem ognju stopimo sladkor, da karamelizira, dodamo maslo, da se raztopi in prilijemo sladko smetano. Dodamo na drobno naribano pomarančno lupino in pustimo na ognju še 5 minut, da dobimo gosto karamelno omako.
  1. 6.Kolačke serviramo na primernih krožnikih, jih prelijemo s karamelno omako ter na vrh damo še nekaj malin.

Sestavine za 4 osebe

Primorska posebna moka (200 g)
Testo
maslo: 60 g
narezani datlji brez koščic: 150 g
soda bikarbona: 1 čajna žlička
sladkor v prahu: 200 g
jajca: 2
pecilni prašek: 1/2 vrečke
maline: 150 g
Karamelna omaka
sladkor: 200 g
maslo: 30 g
sladka smetana: 150 ml