Iskalnik

Zbirka receptov

Jajčni ozki rezanci z limono in meto

  1. 1.Najprej pripravimo metin žele in metin kaviar. Olje nalijemo v višjo posodo in ga postavimo v zamrzovalnik za pol ure. V metin sok primešamo žličko agar-agarja, zavremo ter pustimo še 2 minuti počasi vreti, nato odstavimo in počakamo par minut.
  1. 2.Olje vzamemo iz zamrzovalnika. Kapalko napolnimo z metinim sokom in počasi kapamo v olje, da se perlice metinega kaviarja lepo strdijo. Olje ločimo od perlic tako, da perlice ulovimo v cedilo. Nato jih dobro speremo pod mrzlo tekočo vodo in pustimo, da se osušijo.
  1. 3.Za metin žele preostanek soka na tanko prelijemo na ravno površino, prekrito s peki papirjem, ter počakamo, da se želatina strdi. Nato z modelčkom oblikujemo željeno obliko in uporabimo za posteljico jedi.
  1. 4.V večjem loncu v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, jih odcedimo a prihranimo škrobno vodo.
  1. 5.Medtem v ponvi segrejemo smetano za kuhanje do rahlega vretja, zmanjšamo ogenj in dodamo limonino lupinico.
  1. 6.Zgoščeni omaki dodamo še nekoliko škrobne vode in premešamo. V omako dodamo kuhane testenine ter nežno premešamo, da se testenine prekrijejo z omako.
  1. 7.Dodamo nariban parmezan in premešamo, da nastane kremasta omaka. Na koncu dodamo še sok limone in poper ter na rahlo premešamo.
  1. 8.Testenine postavimo na posteljico metinega želeja, v obliki gnezdeca. Okrasimo s stepeno smetano, kandirano limono, nastrgano limonino lupinico, listi mete in limoninim kaviarjem.

Jajčni ozki rezanci z limono in meto so kremasta a osvežilna poslastica, ki vas bo zagotovo navdušila, tako kot je navdušila strokovno komisijo Mlinochef, tekmovanja v kuhanju testenin za otroke od 6. do 9. razreda osnovne šole.

Rezanci z limono in meto je namreč zmagovalni krožnik Mlinochefa#3, ki sta ga pripravili Vita Šinigoj in Amelie Zerezghi pod mentorstvom učiteljice Petre Ušaj iz OŠ Šturje Ajdovščina.

Za testenine z limonino omako
200 g jajčnih ozkih rezancev Tagliatelle
180 g smetane za kuhanje
sok 1 limone
nastrgana lupina 1 bio limone
6 jedilnih žlic masla
1 čajna žlička soli
250 ml škrobne vode
120 g naribanega parmezana
mleti poper
Za metin kaviar in posteljico iz metinega želeja
žlička agar-agar
100 ml metinega soka
sončnično olje
Za dekoracijo
limonina lupinica
listi mete
stepena sladka smetana
kandirana lupinica limone