- 1.Najprej pripravimo metin žele in metin kaviar. Olje nalijemo v višjo posodo in ga postavimo v zamrzovalnik za pol ure. V metin sok primešamo žličko agar-agarja, zavremo ter pustimo še 2 minuti počasi vreti, nato odstavimo in počakamo par minut.
- 2.Olje vzamemo iz zamrzovalnika. Kapalko napolnimo z metinim sokom in počasi kapamo v olje, da se perlice metinega kaviarja lepo strdijo. Olje ločimo od perlic tako, da perlice ulovimo v cedilo. Nato jih dobro speremo pod mrzlo tekočo vodo in pustimo, da se osušijo.
- 3.Za metin žele preostanek soka na tanko prelijemo na ravno površino, prekrito s peki papirjem, ter počakamo, da se želatina strdi. Nato z modelčkom oblikujemo željeno obliko in uporabimo za posteljico jedi.
- 4.V večjem loncu v veliki količini osoljene vode skuhamo testenine, jih odcedimo a prihranimo škrobno vodo.
- 5.Medtem v ponvi segrejemo smetano za kuhanje do rahlega vretja, zmanjšamo ogenj in dodamo limonino lupinico.
- 6.Zgoščeni omaki dodamo še nekoliko škrobne vode in premešamo. V omako dodamo kuhane testenine ter nežno premešamo, da se testenine prekrijejo z omako.
- 7.Dodamo nariban parmezan in premešamo, da nastane kremasta omaka. Na koncu dodamo še sok limone in poper ter na rahlo premešamo.
- 8.Testenine postavimo na posteljico metinega želeja, v obliki gnezdeca. Okrasimo s stepeno smetano, kandirano limono, nastrgano limonino lupinico, listi mete in limoninim kaviarjem.
Jajčni ozki rezanci z limono in meto so kremasta a osvežilna poslastica, ki vas bo zagotovo navdušila, tako kot je navdušila strokovno komisijo Mlinochef, tekmovanja v kuhanju testenin za otroke od 6. do 9. razreda osnovne šole.
Rezanci z limono in meto je namreč zmagovalni krožnik Mlinochefa#3, ki sta ga pripravili Vita Šinigoj in Amelie Zerezghi pod mentorstvom učiteljice Petre Ušaj iz OŠ Šturje Ajdovščina.
Za testenine z limonino omako |
---|
200 g jajčnih ozkih rezancev Tagliatelle |
180 g smetane za kuhanje |
sok 1 limone |
nastrgana lupina 1 bio limone |
6 jedilnih žlic masla |
1 čajna žlička soli |
250 ml škrobne vode |
120 g naribanega parmezana |
mleti poper |
Za metin kaviar in posteljico iz metinega želeja |
---|
žlička agar-agar |
100 ml metinega soka |
sončnično olje |
Za dekoracijo |
---|
limonina lupinica |
listi mete |
stepena sladka smetana |
kandirana lupinica limone |