- 1.V posodo presejemo moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodamo muškatni orešek, mleti ingver, cimet, mlete klinčke in sol. Vsebino premešamo.
- 2.V posodo dodamo med, maslo, trsni sladkor in vanilijevo pasto. Mešamo z ročnim mešalnikom, dokler ne dobimo rahle in puhaste zmesi.
- 3.V takšno zmes na hitro vmešamo jajce. Mešamo ga torej samo toliko časa, da se sestavine povežejo. Takrat dodamo med in prav tako mešamo, dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine.
- 4.Medeni zmesi dodamo zmešane suhe sestavine in vsebino mešamo, dokler ne dobimo homogenega testa. Testo za uro ali dve položimo v hladilnik, nato pa iz njega oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
- 5.Kroglice položimo na pekač, obložen s papirjem za peko in ga damo v vnaprej segreto pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo cca 12-13 minut na zgornji tretjini pečice.
- 6.Pečeni medenjaki morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti, da držijo obliko. Takšne pustimo, da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi še strdili.
- 7.Ko so medenjaki hladni, pripravimo sladkorni preliv. Vse sestavine zanj zmešamo v enotno zmes.
- 8.Medenjake potopimo v sladkorni preliv in položimo na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.
Recept za hitre, preproste a izjemno slastne medenjake, ki bodo zagotovo postali vaš favorit v hladnih jesenskih in zimskih dneh. Kljub temu, da bo skušnjava po še toplih medenjakih močna, se poskusite upreti in počakajte, da se bodo medenjaki ohladili, preden jih poskusite. Šele takrat razvijejo polno aromo!
Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.
Za medenjake |
---|
80 g koruznega/jedilnega škroba |
260 g Mlinotest Zlate moke |
115 g temnega nerafiniranega trsnega sladkorja |
1/3 čajne žličke cimeta |
1/3 čajne žličke mletega ingverja |
1/8 čajne žličke mletih klinčkov |
1 čajna žlička vanilijeve paste |
1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreška |
1/3 čajne žličke soli |
1 jajce |
60 g kostanjevega medu |
1 čajna žlička pecilnega praška |
125 g masla sobne temperature |
Za sladkorni preliv |
---|
200 g sladkorja v prahu |
približno 4 žlice limoninega soka |