Iskalnik

Zbirka receptov

Domači slaniki

  1. 1.V posodo najprej vlijemo 400 ml polnomastnega mleka, dodamo 3 čajne žličke sladkorja in vse skupaj segrejemo. Dodamo 2/3 kocke svežega kvasa. Pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 10 minut.
  1. 2.V mešalnik za testo presejemo 500 g moke, počasi vlijemo zmes mleka in kvasa ter dodamo še 10 g soli. Zmešamo v gladko in prožno maso, jo oblikujemo v hlebček ter v posodi, pokriti s krpo, pustimo vzhajati 60 minut.
  1. 3.Vzhajano testo razrežemo na osem enakih delov (hlebčkov) in pričnemo z oblikovanjem slanikov. Vsak hlebček enakomerno razvaljamo, ga premažemo z vodo, zvijemo v ''rolico'' ter jih položimo v vrsto na dobro namaščen papir za peko. Pripravljene slanike pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 30 minut, nato pa jih pečemo 7 minut na 220 stopinj Celzija.
  1. 4.Medtem pripravimo preliv: zmešamo 4 žlice moke Manitoba ''00'', 1 zvrhano čajno žličko soli in 8-10 žlic vode, da dobimo homogeno maso.
  1. 5.Po sedmih minutah vzamemo pekač iz pečice ter vrhnji sloj pečenega testa premažemo s čopičem (1-2 žlici oljčnega olja) in nato prelijemo še z zmesjo iz moke, vode in soli. Vse skupaj pečemo še dodatnih 5 minut na 220 stopinj Celzija.

Manitoba ''00''
Testo za slanike
400 ml polnomastnega mleka
3 čajne žličke sladkorja
2/3 kocke svežega kvasa
500 g moke Manitoba ''00''
10 g soli
Preliv
4 žlice moke Manitoba ''00''
1 zvrhana čajna žlička soli
8-10 žlic vode