- 1.Pripravimo kvasec: v skodelico nalijemo 50 ml toplega mleka, 14 g suhega kvasa in žličko sladkorja.
- 2.9 rumenjakov stepemo do penastega in dodamo 100 g sladkorja, 2 vrečki vanilin sladkorja in malo arome vanilije. Ko vse skupaj dobro stepemo, dodamo še sok pol limone in počasi dodamo 120 g olja. Mešanici dodamo še 400 ml mleka, kozarček ruma in 10 g soli.
- 3.V mešanico postopoma dodajamo Primorsko posebno moko in vzhajan kvasec. Vse skupaj zgnetemo, da dobimo gladko testo.
- 4.Testo naj počiva 20 minut, nato oblikujemo 80 g kroglice, ki jih vzhajamo približno 1,5 ure na sobni temperaturi.
- 5.Olje segrejemo na 150-160 stopinj Celzija in krofe položimo z zgornjo stranjo v olje, jih pokrijemo s pokrovom in cvremo 4 minute. Nato jih obrnemo in cvremo še 4 minute, tokrat brez pokrova.
- 6.Krofe napolnimo z marmelado, ko so še vroči. Posujemo jih s sladkorjem v prahu.
Puhasti, rahli in noro dobri krofi, pri pripravi pa lahko pomagajo tudi najmlajši. Za pravo pustno veselje … od ust do ust!
Avtor recepta: Dan Prohart, Dfood
Sestavine
Primorska posebna moka
1000 g Primorske posebne moke |
10 g soli |
100 g sladkorja |
2 vrečki vanilin sladkorja |
2 vrečki suhega kvasa |
9 rumenjakov |
120 g olja |
450 ml mleka |
kozarček ruma |
aroma vanilije |
marmelada po želji |
sok pol limone |