Iskalnik

Zbirka receptov

Čokoladni biskvit s kakijem in vaniljevo smetano

  1. 1.Pečico segrejemo na 180 °C. V skledo damo jajca, sladkor, kakav, sodo bikarbono, mleko, olje, vaniljevo aromo in presejano moko. Vse sestavine mešamo z električnim mešalnikom toliko časa, da se lepo povežejo v gladko zmes brez grudic. Med nenehnim mešanjem počasi dolivamo vrelo vodo. Ko je voda vmešana, prenehamo z mešanjem.
  1. 2.Maso damo v pripravljen model, obložen s peki papirjem, in ga damo v ogreto pečico. Pečemo približno 45–55 minut. Biskvit je pečen, ko je čvrst na otip na zobotrebcu, ki ga zapičimo vanj in ni ostankov, ko ga izvlečemo.
  1. 3.Biskvit ohladimo. Medtem pripravimo smetano. Strok vanilje razpolovimo in z nožem postrgamo sredico. Vaniljeva semena stepamo skupaj s smetano in dodajamo sladkor v prahu. Ko dobimo čvrsto smetano, jo damo v hladilnik do serviranja.
  1. 4.Kakije olupimo in prepasiramo skozi cedilo, da odstranimo morebitne koščice. Iz ohlajenega biskvita izrežemo kroge v velikosti premera kozarcev, v katere bomo servirali sladico. Biskvitne kroge damo na polovico , da dobimo 8 ali 12 krogov.
  1. 5.V kozarce sestavimo sladico. Vrstni red je poljuben (primer: kaki, biskvit, smetana, biskvit, kaki, biskvit, smetana). Vse ostanke biskvita damo v skledo in primešamo mascarpone sir, da dobimo sočno zmes. Po želji lahko dodamo malo ruma ali kateri drugi liker.
  1. 6.Oblikujemo kroglice in jih damo v hladilnik ali v zamrzovalnik, da se strdijo. Medtem stopimo čokoladni obliv in ga temperiramo. Vsako palčko najprej pomočimo v čokolado (1 cm) in jo nato zapičimo v kroglico. Kroglico pomočimo v čokoladni obliv in nato s palčko potolčemo po robu posode, da odvečna čokolada odteče. Narejene kroglice damo v kozarec ali zapičimo v stiropor in pustimo na hladnem, da se čokolada strdi.

Recept je pripravila kuharska chefinja Julijana Krapež.

Bogata pšenična moka 1 kg
4 zreli kakiji (namesto kakijev lahko uporabimo katerokoli sveže sadje)
Za vaniljevo smetano:
strok vanilje
300 ml smetane za stepanje
30 g sladkorja v prahu
Za biskvit:
2 jajci
240 g sladkorja
240 ml mleka
120 ml rastlinskega olja
2 žlički vaniljeve arome
90 g nesladkanega kakava v prahu
220 g bogate Mlinotestove moke (z dodatkom pecilnega praška)
1 žlička sode bikarbone
240 ml vrele vode
model za peko premera 28 cm
peki papir
4 ravni kozarci
Za lizike (popcakes):
ostanki biskvita
150–200 g mascarpone sirčka
palčke
žlička ruma (po želji)
čokoladni obliv
posipi po želji (čokoladne mrvice, sladkorne perle, kokosova moka, mleti oreščki …)