- 1.Pečico segrejemo na 180 °C. V skledo damo jajca, sladkor, kakav, sodo bikarbono, mleko, olje, vaniljevo aromo in presejano moko. Vse sestavine mešamo z električnim mešalnikom toliko časa, da se lepo povežejo v gladko zmes brez grudic. Med nenehnim mešanjem počasi dolivamo vrelo vodo. Ko je voda vmešana, prenehamo z mešanjem.
- 2.Maso damo v pripravljen model, obložen s peki papirjem, in ga damo v ogreto pečico. Pečemo približno 45–55 minut. Biskvit je pečen, ko je čvrst na otip na zobotrebcu, ki ga zapičimo vanj in ni ostankov, ko ga izvlečemo.
- 3.Biskvit ohladimo. Medtem pripravimo smetano. Strok vanilje razpolovimo in z nožem postrgamo sredico. Vaniljeva semena stepamo skupaj s smetano in dodajamo sladkor v prahu. Ko dobimo čvrsto smetano, jo damo v hladilnik do serviranja.
- 4.Kakije olupimo in prepasiramo skozi cedilo, da odstranimo morebitne koščice. Iz ohlajenega biskvita izrežemo kroge v velikosti premera kozarcev, v katere bomo servirali sladico. Biskvitne kroge damo na polovico , da dobimo 8 ali 12 krogov.
- 5.V kozarce sestavimo sladico. Vrstni red je poljuben (primer: kaki, biskvit, smetana, biskvit, kaki, biskvit, smetana). Vse ostanke biskvita damo v skledo in primešamo mascarpone sir, da dobimo sočno zmes. Po želji lahko dodamo malo ruma ali kateri drugi liker.
- 6.Oblikujemo kroglice in jih damo v hladilnik ali v zamrzovalnik, da se strdijo. Medtem stopimo čokoladni obliv in ga temperiramo. Vsako palčko najprej pomočimo v čokolado (1 cm) in jo nato zapičimo v kroglico. Kroglico pomočimo v čokoladni obliv in nato s palčko potolčemo po robu posode, da odvečna čokolada odteče. Narejene kroglice damo v kozarec ali zapičimo v stiropor in pustimo na hladnem, da se čokolada strdi.
Recept je pripravila kuharska chefinja Julijana Krapež.
Bogata pšenična moka 1 kg
4 zreli kakiji (namesto kakijev lahko uporabimo katerokoli sveže sadje) |
Za vaniljevo smetano: |
strok vanilje |
300 ml smetane za stepanje |
30 g sladkorja v prahu |
Za biskvit: |
2 jajci |
240 g sladkorja |
240 ml mleka |
120 ml rastlinskega olja |
2 žlički vaniljeve arome |
90 g nesladkanega kakava v prahu |
220 g bogate Mlinotestove moke (z dodatkom pecilnega praška) |
1 žlička sode bikarbone |
240 ml vrele vode |
model za peko premera 28 cm |
peki papir |
4 ravni kozarci |
Za lizike (popcakes): |
ostanki biskvita |
150–200 g mascarpone sirčka |
palčke |
žlička ruma (po želji) |
čokoladni obliv |
posipi po želji (čokoladne mrvice, sladkorne perle, kokosova moka, mleti oreščki …) |