- 1.Iz kvasa, malo mleka in malo sladkorja pripravimo kvasec. Ko vzhaja, ga dodamo moki.
- 2.V drugi skledi zmešamo rumenjake, nastrgamo limonovo lupinico, sladkor, ščepec soli in mlačno mleko. Mešanico vlijemo k moki s kvasom. Dobro zgnetemo in pustimo vzhajati na toplem.
- 3.Iz testa oblikujemo štruco in jo zrežemo na približno 2 cm debele kolute. Pustimo jih še malo vzhajati.
- 4.Skuhamo jih v vrelem kropu (približno 4 minute). Odcedimo, zabelimo z maslenimi drobtinami in potresemo s sladkorjem.
Minutari so stara sladica iz Brkinov. So skromna, a zelo dobra sladica, ki jo danes žal le še redko kdo pripravlja. Pripravljala jo je moja mama, tega je že več kot trideset let.
Nataša Kinkela Tavič, Podgrad
Recept iz knjižice Slovenske dobrote iz Primorske moke.
Namenska moka za potico (1 kg)
Testo: |
---|
40 g svežega kvasa |
1 žlička sladkorja za kvasec |
4 rumenjaki |
150 g sladkorja |
lupinica 1 limone |
2–3 dl mlačnega mleka |
ščepec soli |
Zabela: |
---|
70 g drobtin |
120 g masla |
sladkor za posip |