Iskalnik

Zbirka receptov

Božično deblo

  1. 1.Pričnemo s pripravo testa za rolado. Jajca ločimo na beljake in rumenjake.
  1. 2.Moko, kakav in pecilni prašek presejemo. Vmešamo sol in vse skupaj premešamo.
  1. 3.Sto gramov sladkorja dodamo k rumenjakom in stepamo do svetlo rumene zmesi. Takrat dodamo suhe sestavine in jih premešamo v enotno in gosto zmes.
  1. 4.Beljake stepemo do mehkega. V take dodamo preostali sladkor in mešamo do čvrstega snega.
  1. 5.Sneg po delih vmešamo v čokoladno zmes, nato pa testo vlijemo v velik pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.
  1. 6.Položimo v segreto pečico na 170 stopinj in pečemo 8-9 minut.
  1. 7.Pečeno testo za minutko ohladimo, nato pa ga prevrnemo na mokro krpo in zvijemo. Ohladimo.
  1. 8.Pripravimo čokoladni preliv. V kozici z debelim dnom na najnižji temperaturi stopimo maslo in čokolado. Ko sta stopljena, vmešamo še sladko smetano, odstavimo z ognja in pustimo na sobni temperaturi, da se zmes ohladi.
  1. 9.Za smetanovo kremo sladko smetano stepemo do mehkega, nato pa dodamo sladkor in želatino in miksamo do čvrstega.
  1. 10.Testo odvijemo, premažemo s smetano in zavijemo nazaj. Odrežemo ji en del in ga položimo ob stran, da ustvarimo videz debla.
  1. 11.Ohlajeno čokoladno kremo stepemo do čvrstega in z njo premažemo rolado. Okrasimo.

Popoln spoj mehkega biskvitnega testa, čokolade in smetane – preprost recept, ki pa bo zares ustvaril nepozabno presenečenje na vaši praznični mizi!

 

Recept je pripravila Ana Kristanc Žontar, Anina kuhinja.

Moka Manitoba "0"
Sestavine za testo
70 g pirine moke
6 jajc
100 + 30 g sladkorja
50 g grenkega kakava v prahu
1 čajna žlička pecilnega praška
ščep soli
Sestavine za kremo
350 ml sladke smetane za stepanje
1 zvrhana žlica sladkorja v prahu
2 žlici Želatin fix
Sestavine za čokoladni okras
200 g temne čokolade
100 g masla
100 g sladke smetane