Iskalnik

Zbirka receptov

Bombice za burgerje

  1. 1.V skledi zmešamo vodo, mleko, sladkor in kvas. Premešamo, da se kvas raztopi, in pustimo 5 minut, da začne kvas delovati in se začne peniti.
  1. 2.V skledo vsujemo moko, dodamo sol in maslo, ki ga s prsti vmešamo med moko. Na sredini moke naredimo jamico, vanjo vlijemo mlačno vodo s kvasom in ubijemo jajci. Sestavine zmešamo v lepljivo testo, ki je zelo mehko in vlažno, a brez skrbi, kasneje se bo s stepanjem in gnetenjem učvrstilo. Testo v skledi stepamo s kuhalnico 5 minut.
  1. 3.Testo stresemo na dobro pomokano delovno površino in ga potresemo z malo moke. Nežno ga obdelujemo z rokami približno 5 minut, tako da ga valjamo in raztegujemo sem in tja. Pomagamo si lahko tudi z lopatko. Testo bo v tej fazi še vedno lepljivo, vendar naj nas nikar ne zanese, da bi dodali preveč moke.
  1. 4.Ko je testo mehko in prožno, ga položimo v naoljeno skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo vzhajati 1 do 3 ure, da podvoji volumen. Nato ga s pestjo pritisnemo, da odstranimo zrak, in ga še 2 minuti gnetemo. Testo bi moralo biti precej manj lepljivo, vendar, če je treba, dodamo še malo moke.
  1. 5.Testo razdelimo na 12 delov, ki jih oblikujemo v krogle in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ohlapno jih pokrijemo z naoljeno prozorno folijo in pustimo, da ponovno vzhajajo in podvojijo volumen (30 minut do 1 ure).
  1. 6.Pečico segrejemo na 180° C in na dno postavimo manjši plitev pekač. Testene kroglice odkrijemo, jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s sezamom. V manjši pekač na dnu pečice vlijemo skodelico vode, da ustvarimo paro, in bombice pečemo 20 minut ali toliko časa, da dobijo lepo zlato barvo, nato jih pustimo, da se na rešetki ohladijo.

za 12 bombic

Moka Manitoba '0' (500 g)
20 g svežega kvasa
2,5 dl mlačne vode
3 žlice mleka
2 žlici svetlo rjavega sladkorja
60 g zmehčanega masla
2 jajci
1 žlička soli
moka za delovno površino
jajce za premaz
sezamova semena za posip