- 1.500 g šampinjonov naribamo na srednjo velikost. Večjo ponev segrejemo, dodamo žlico olja ter naribane šampinjone. Med praženjem začinimo z žličko soli, žlico čebule v prahu in žličko suhega timijana. Ko tekočina povre, ponev odstavimo.
- 2.V večjo skledo damo 500 g kuhanega ješprenja, 100 g naribanega sira, pečene šampinjone, eno jajce ter vse skupaj dobro premešamo. Po potrebi dodamo 1-2 žlici moke, da dobimo nekoliko lepljivo, gosto zmes.
- 3.Iz mase oblikujemo kroglice v velikosti ping-pong žogice. Kroglice nato pomokamo, povaljamo v razžvrkljanem jajcu in drobtinah.
- 4.Kroglice nato postavimo v vroče olje in ocvremo do zlato-rjave barve.
- 5.Nasveti: Kroglice lahko pripravimo po želji večje ali manjše. Če se odločimo za večje, lahko damo v sredico dodatno manjšo kocko sira. Za pripravo arancinov z ješprenjem in šampinjoni lahko uporabimo tudi ostanke ričote, kateri dodamo nariban sir, gobice ali katerokoli poljubno sestavino.
Preprost recept, kako porabiti višek ješprenja, ki vam morda ostane po pripravi ješprenjeve solate. Ocvrti arancini navdušijo tudi najmlajše!
Ješprenj
500 g kuhanega ješprenja (lahko tudi ostanek prejšnjega dne) |
500 g šampinjonov |
100 g poljubnega sira |
1 jajce |
žlica olja |
žlička soli |
žlica čebule v prahu |
žlička suhega timijana |
1-2 žlici moke |
jajca, moka in drobtine za panado |