Iskalnik

Nasveti

Sestavine za zdrave testeninske omake

Testenine lahko pripravimo s številnimi omakami; z nekaj ustvarjalnosti in izvirnosti pa lahko uporabimo najrazličnejše sestavine.

Če hočemo pripraviti uravnotežen obrok, je treba upoštevati načela zdravega prehranjevanja. Priporočamo nemastne omake, ki za osnovo nimajo rdečega mesa. Izpostavili bomo nekaj sestavin, ki so zaradi prehranskih lastnosti primerne za pripravo zdravih omak za testenine.

Bodite ustvarjalni, poskusite jih uporabiti tudi vi.

Sestavina omake: Prehranske lastnosti:
Korenček Odličen vir provitamina A, bogat z vlakninami.
Paradižnik, jajčevec Sta vir vitaminov, magnezija, kalcija in fosforja. Paradižnik vsebuje flavonoid likopen, ki deluje kot antioksidant.
Paprika Odličen vir provitamina A; nekuhana vsebuje veliko vitamina C.
Špinača Bogat vir mineralov; zeleno barvilo klorofil deluje kot antioksidant.
Zelena, brokoli Poleg mleka, žit in mesa zelo pomemben vir kalcija.
Stročnice: fižol, grah Poleg mesa pomemben vir beljakovin in cinka.
Rdeča pesa Bogata z antioksidanti in vitaminom – folno kislino.
Šparglji So bogati z vlakninami, vitamini, minerali in antioksidanti.
Česen Ima antibakterijski učinek ter zavira rast mikrobov in črevesnih zajedavcev. »Zdravilnost« česna pripisujejo alicinu – snovi, ki nastane z encimsko razgradnjo aliina. Ta daje česnu značilen vonj in okus.
Čebula Blago draži, zato pospešuje prekrvavitev sluznice in spodbuja izločanje sluzničnih žlez. Vsebuje antioksidante.
Ananas Vsebuje vlaknine, nekatere minerale in vitamine.
Morski sadeži, ribe Odlično nadomestilo za rdeče meso, zlasti zaradi vsebnosti pozitivnih nenasičenih maščobnih kislin.
Jabolčni kis Vsebuje snovi, ki jih najdemo v jabolku, s fermentacijo v kisu nastane ocetna kislina. To je blaga organska kislina, ki jo želodčna sluznica dobro prenaša. Ima blag antibakterijski učinek.
Olive, oljčno olje Oljčno olje je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami in antioksidanti, kot so flavonidni polifenoli. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami.
Bučna semena, bučno olje Bučno olje vsebuje veliko folne kisline, vitamine skupine B, A in E ter minerale, kot so kalcij, kalij, železo, magnezij, mangan, selen in fosfor.
Med Je bogat z vitamini, minerali, s flavonoidi, sladkorji, mikroelementi in encimi. Predstavlja kompleksno naravno dopolnilo k vsakdanji prehrani.
Orehi, lešniki So odličen vir beljakovin. Vsebujejo nasičene in nenasičene maščobne kisline, beljakovine, vlaknine, od mineralov pa železo, kalcij, magnezij, fosfor, kalij ter nekaj malega vitaminov A, E, C in B.
Pojasnilo nekaterih izrazov:
Snov: Pozitivni učinki:
Vitamini, esencialne snovi So snovi, ki jih telo ne more samo pripraviti iz drugih sestavin hrane, so pa za življenje nujno potrebne, zato jih moramo zaužiti s hrano. Sodelujejo v metabolnih procesih. Poznamo vodotopne vitamine (C-, B-kompleks) in vitamine, ki so topni v maščobah (A, E, D, K).
Antioksidanti Nevtralizirajo škodljive proste radikale, ki v celicah nastajajo kot posledica naravnih celičnih procesov, predvsem stresnih vplivov okolja, s tem zmanjšujejo poškodbe celic in zavirajo njihovo staranje.
Vitamini C, E, A Delujejo podobno kot antioksidanti; vitamin C preprečuje luskavico, vitamin A pa ohranja dober in oster vid.
Minerali, mikroelementi Makrominerali (Na, K, Mg, Ca, Cl) so snovi, ki jih telo potrebuje v večjih količinah, medtem ko mikroelemente potrebuje v majhnih količinah in sodelujejo v različnih metaboličnih reakcijah.
Antimikrobni učinek Zavira rast nekaterih mikroorganizmov.
Vlaknine So balastne snovi, ki jih telo ne more izkoristiti kot energijo, večajo volumen zaužite hrane in lajšajo potovanje hrane skozi prebavni trakt.
Nenasičene maščobne kisline Za razliko od nasičenih maščobnih kislin so nenasičene maščobne kisline v naši prehrani zaželene. Nenasičene maščobne kisline, zlasti omega-3, zmanjšujejo količino trigliceridov in holesterola v krvi ter zlepljanje krvnih ploščic (trombocitov).