Iskalnik

Nasveti

Nekaj dejstev o koruzi

Koruza, nasploh, velja za eno izmed najbolj znanih žitaric, izvira iz Južne Amerike, natančneje s perujskega višavja. Na evropsko celino jo je pripeljal Krištof Kolumb, zaradi rodnosti in vsestranske uporabnosti se je v Evropi hitro razširila. Koruza spada med najpomembnejše kulturne rastline, velikokrat v zgodovini je bila zaslužna za preživetje večjega dela človeštva.

Koruza poltrdinka

Koruzni hibridi s tipom zrnja poltrdink se po svojih zahtevah glede pogojev rasti ne razlikujejo od ostalih hibridov koruze, npr. zobank. Poltrdinke imajo v primerjavi s hibridi s tipom zrnja zobank sicer od 20 do 40 odstotkov nižji pridelek zrnja, a hkrati višjo kakovost in okusnost zrnja. Zato je koruza poltrdinka idealna za meljavo v zdrob. Zdrob je izrazitejše zlatorumene barve.

Mlevska industrija uporablja predvsem tri zvrsti koruze: trdinko, poltrdinko in zobanko. Zobanka je koruza z običajno večjim zrnom, sestavljenim iz pretežno mehkejšega škrobnatega jedra. Nasprotno ima trdinka manjša zrna, ki imajo več klenega zunanjega zlatorumenega dela in manj notranjega škrobnatega jedra. Koruza poltrdinka je glede na velikost in sestavo zrnja nekje vmes, torej med zobanko in trdinko.

Koruza poltrdinka predstavlja tradicionalno zvrst koruze, ki so jo nekdaj, ko ni bilo novih hibridnih sort, sejali v Vipavski dolini. V prehranskem smislu je koruza poltrdinka nekoliko bogatejša po vsebnosti beljakovin, predvsem pa barvil (provitamina A). Boljše lastnosti se pokažejo tudi pri pripravljenih jedeh, zlasti polenta je intenzivno rumene barve ter izrazitejšega okusa.

Ker želimo potrošniku ponuditi kakovosten končni produkt slovenskega porekla, potrebujemo tudi kakovostno vhodno surovino slovenskega porekla.

Mlinotest si prizadeva slediti strateškim usmeritvam razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva, ki do leta 2020 izpostavlja kot cilj povečanje pridelave poljščin v Sloveniji. Zato sedaj že nekaj let v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica vabimo kmete iz Vipavske doline k setvi koruze poltrdinke in odkupu pod vnaprej znanimi pogoji. Z večjim odkupim, bi si Mlinotest zagotovil kakovostno surovino za svoje izdelke in obenem njeno znano poreklo.