Iskalnik

Nasveti

Dora Pušavec: “Izogibanje ogljikovim hidratom je (bila) napaka.”

Spremljajte serijo druženj s slovenskimi ustvarjalci na družbenih omrežjih in sodelujte v nagradni igri Divita za darilni bon v vrednosti 300 EUR za nakup po vaši izbiri v trgovini Hervis.

Dora Pušavec je Miss športa, ki pri testeninah ne verjame v odrekanje.

Dora, živijo in hvala za povabilo na večerjo! Kaj bomo dobrega pojedli?
Takole je. V kuhinji sicer neizmerno uživam, ampak si zelo rada poenostavim stvari. Zlasti čez teden ne kompliciram kaj dosti. Pomembno nam je, da dnevno zaužijemo vsaj en topel obrok, ki je hranljiv, hiter in hkrati okusen. Smo aktivna družina, zato nam je uravnotežena prehrana zelo pomembna. Obenem pa, poleg vsega naštetega, da je obrok hranilen. Današnja večerja bodo tako Divita tortelini – Pesto bazilika z mletim piščancem v paradižnikovi omaki.

Leta 2018 ste prejeli naziv Miss športa Slovenije. Kako pomembna je hranilna hrana pri doseganju takšnega uspeha?
Hranilna hrana ni pomembna le za športnike, pač pa je ključen faktor za dobro počutje vsakega človeka. Priznam svojo napako, ki sem jo precej let ponavljala s tem, ko sem se izogibala ogljikovim hidratom. Šele ko sem jih začela dnevno vnašati v svoj vsakdan, sem spoznala, kako pomembni so in kako močno jih telo potrebuje. Zato je moj odgovor – hranilna hrana je izjemnega pomena.

Verjamete, da lahko brez posebnega odrekanja svoje najljubše testeninske jedi pripravimo tudi drugače, a ohranimo njihovo hranilnost? Kako zagotoviti okusnost jedi?
Skozi vsa ta leta preživeta v kuhinji, z eksperimentiranjem, kako narediti vsak obrok kar najbolj hranilen, sem se naučila, da se nam ni treba kaj dosti odrekati, da jemo dobro in tisto, kar imamo radi. Včasih je potrebno le kakšno sestavino zamenjati, ta zamenjava pa se na koncu sploh ne okusi.

Zaradi hitrega tempa našega življenja velikokrat slišimo: “Nimam časa, da pazim, kaj jem.” Kako nam lahko vitalna žita, ki jih najdemo v Mlinotest testeninah, priskočijo na pomoč?
O, pa še kako hitro lahko najdeš čas! Moje mišljenje je, da za zdravo hrano ne potrebuješ veliko denarja, niti preveč časa, pač pa potrebuješ le voljo in glavo na pravem mestu. Popolnoma se strinjam, da dandanes živimo v svetu, kjer ima dan premalo ur. Vseeno pa ne moremo imeti izgovorov, saj je na trgu vedno več ponudbe za pripravo obrokov na zelo enostaven in hiter način, tako da sta naš trud in čas v kuhinji kar najhitreje poplačana. Mlinotest testenine so vsekakor odličen primer tega.

Kuhanje in uživanje v gurmanskih okusih predstavljata strast tako za vas kot tudi za vašega partnerja. Kdo med vama večkrat zagrabi za kuhalnico? Kako se vajini kuhinji dopolnjujeta?
Podpišem ta stavek. Če me sprašujete, kdo pogosteje kuha, sem to zagotovo jaz. Če pa govorimo o tem, kdo večkrat odpre hladilnik, pa je to definitivno Miha! 🙂 No, grdo bi bilo, če ga ne pohvalim – Miha je sposoben skuhati marsikaj dobrega, a to delo raje prepušča meni. Je pa Miha tako nezahtevna stranka, kar se kuharije tiče, da mi zanj kuhati ne predstavlja problema, vedno vse poje.

Kako že najmlajše učiti, da posegajo po bolj vitalnih jedeh in uživajo v okusih kot pravi mali gurmani?
Mislim, da se otrok največ nauči s posnemanjem. Če vsi v družini pazimo, kaj jemo, to otroku postane samoumevno in niti ne kaže preveč zanimanja za sladkarije ali podobno hitro hrano. Tako vzgajava tudi najino Loti. Doma nimamo sladkarij, kar pa ne pomeni, da jih nikoli ne dobi. Ne želiva je omejevati, želiva pa ji predstaviti čim bolj vitalen način življenja, zato doma veliko migamo in skrbimo, da jemo tisto, kar ohranja naše dobro počutje.

Zaključite poved – aktivni gurmani so tisti, ki…
tako kot se radi dobro počutijo in kvalitetno migajo, tudi radi dobro in kvalitetno jejo. Ha!


Sodelujte v nagradni igri in osvojite darilni bon
v vrednosti 300 EUR za nakup po vaši izbiri v trgovini Hervis.

 

Nagradna igra je zaključena. Prejemnica vrednostnega bona za trgovino Hervis je Janja Blažica.