Iskalnik

Nasveti

Ajda – starodavna kulturna rastlina za nove čase

Ajdo pogosto uvrščamo med žita, čeprav spada med dresnovke, njeni sorodnici sta kislica in rabarbara. Kulinarično jo sicer uporabljamo kot druga žita. Rastlina ajde je od 15 do 60 cm visoka, z rdečkastimi stebli, srčastimi listi in kratkimi peclji. Cvetovi so v obliki majhnih socvetij bele ali rdečkaste barve. Izhaja iz osrednje Azije. Je zelo hranljivo živilo, ki ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za osebe s celiakijo.

5 razlogov za izbor ajde

  1. Prepoznaven žlahten okus

   starodavnega živila, ki se v sodobni kulinariki odlično kombinira z drugimi živili.

  2. Bogata hranilna vrednost

   Bogata je z vlakninami, beljakovinami, manganom, magnezijem in flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti.

  3. Specialiteta slovenske narodne kuhinje

   Ajda je v slovensko kulinariko zapisana z velikimi črkami. Iz ajdove moke lahko pripravimo številne slovenske jedi, kot so ajdovi žganci, štruklji in kruh. Zelo znana je tudi ajdova kaša. Sodobnejši izdelki združujejo ajdo in druga žita ali druge, večinoma rastlinske sestavine – npr. suhe in sveže testenine, moka ali mlevski izdelki.

  4. Kulinarično zelo prilagodljivo živilo

   Pripravimo jo lahko v različnih oblikah, na različne načine, kuhano ali pečeno, kot prilogo, solato, »rižoto« ali sladko jed. Odlikuje jo tudi kratek čas kuhanja. Znani kuharski mojstri radi združujejo poseben okus ajde z drugimi sestavinami ter oblikujejo zanimive in lahke moderne jedi.

  5. Blagodejni učinki na počutje in zdravje

   V zdravilne namene se uporablja zel in plod navadne ajde.

6 vrst ajdovih izdelkov Mlinotest

Ajdove testenine Divita:
  • Ajdovi rezanci Divita so narejeni iz mešanice ajdove moke in kakovostnega pšeničnega zdroba durum; Imajo znak varovalnega živila zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin.
  • Ajdovi ravioli Divita so sveže polnjene testenine iz tankega testa z dodatkom ajdove moke, z bogatim polnilom ter brez dodanih arom in konzervansov. So edinstveni na trgu. Brez konkurence je tudi njihov pristen in bogat okus, ki preseneti tudi tiste, ki niso navajeni ajde.
Ajdovi njoki Divita

so žlahtnega okusa, domače oblike in vsestransko uporabni – tako v slanih kot sladkih jedeh. So brez dodanih arom in edinstveni na trgu.

Ajdova kaša Mlinotest
  • Ajdova kaša Naše none je odličen izdelek za tiste, ki iščejo uravnotežen a lahek obrok. Odlikuje jo visoka vsebnost prehranske vlaknine, hitra priprava, vir beljakovin in široke možnosti uporabe.
  • Ajdova kaša Mlinotest ima podobne prednosti, le čas priprave je daljši.
Polenta z ajdo Naše none

je najnovejši ponos Mlinotesta, ki ji je letos Inštitut za nutricionistiko podelil laskavo Nagrado za inovativnost v skupini žitnih izdelkov in naslov Naj živilo 2020 zaradi boljše prehranske sestave, podpiranja zdravja ter združevanja dveh najpristnejših okusov slovenske tradicije – slovenske koruze poltrdinke in ajde. 

Ajdova moka Mlinotest

preverjenega izvora za ustvarjanje tradicionalnih ajdovih jedi.

Ajdov kruh z orehi

je narejen iz kakovostne ajdove moke z dodatkom orehov, skrbno zapečen v ajdov hlebček z mehko sredico in s hrustljavo rustikalno skorjo.

Večina naših izdelkov z ajdo nosi znamko Mlinotest Divita, ki poleg ajdovih vključuje tudi izdelke iz drugih polnovrednih vitalnih žit. Navdušujejo tudi zaradi odličnega okusa, vira prehranskih vlaknin in hitre priprave. Za svoje so jih vzeli aktivni potrošniki in njihove družine, ki si želijo privoščiti kakovosten in okusen obrok brez slabe vesti.

Mlinotest je slovensko podjetje s 150-letno tradicijo, ki posveča veliko pozornosti skrbni izbiri najboljših surovin, razvoju in inovativnosti ter celostni kontroli procesa izdelave. Plod teh prizadevanj so  kakovostne klasične dobrote ter okusne jedi po meri novih časov. To potrjujejo tudi zlata odličja GZS, ki so ponos Mlinotesta že 20 let. Prav za ajdove izdelke so bile letos zlate medalje ponovno številne.

Preverite recepte iz ajdovih izdelkov:

Dišeči ajdovi razanci

Ajda s košarico malin

Ajda gre v gozd

Ajda a’la carbonara

Superzajtrk iz ajdove kaše

Mouse ajdove kaše z malinami 

Ajdova kaša v solati z mladim sirom

Ajdova kaša v solati