Linški piškoti potrjujejo eno od zlatih pravil sladkanja s piškoti – eden ni nobeden! Ti piškoti so tako prefinjeno okusni, da kar polzijo med prsti in tekmujejo, kateri izmed njih se bo najprej stopil na jeziku sladkosnednežev. Tako ne čudi, da jih najdemo na mizah ob prav vsakem prazniku, praznovanju rojstnega dne ali pa ko si ob kavi zaželimo popoln posladek.
V čem je torej skrivnost krhkih linških piškotov? Vse se začne s pravilno zamešanim in zgnetenim krhkim testom!
V nadaljevanju spoznaj video nasvet za pripravo linških piškotov z lešnikovim namazom, odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za lepe nagrade!
Zamesi, gneti, speci in sodeluj – v veliki nagradni igri in se okiti z nazivom Mojster peke!
Linški piškoti so preverjeno odlična stalnica mojstrov peke, ki jo najdemo na prav vsaki mizi, obloženi z dobrotami. Naj bodo z marmelado ali lešnikovim namazom, zagotovo jih bo vesel prav vsak. Še posebej bo lešnikov namaz razveselil otroški obraz. Te zanima, kako jih pripraviš?
Na pult posuj malo Mlinotest pšenične bele moke, nato pa skrbno sledi našemu spodnjemu receptu!
Oglej si video recept in izpopolni svoje veščine priprave krhkega testa in sladkih linških piškotov z lešnikovim namazom.
Priprava vzame približno 1 uro in 40 minut, sestavine pa zadostujejo za 30 linških piškotov. Za pripravo potrebuješ:
Sestavine:
1. Moko, zmlete mandlje in sladkor pretresemo v posodo, v kateri bomo pripravili krhko testo. Dodamo narezano maslo in začnemo z mešanjem. Ko se masa že skoraj povsem sprime, ji dodamo še rumenjaka.Nasvet: Krhko testo lahko pripravimo tako, da uporabimo le moko, maslo, sladkor in rumenjake. Če del moke nadomestimo z zmletimi mandlji, lešniki ali orehi, pa bodo naše slaščice posebno žlahtnega okusa. V tem primeru v receptu uporabimo za 1/3 manj masla, saj del potrebne maščobe zagotovijo oreščki.Nasvet: Maslo lahko v maso tudi naribamo, da ga bomo lahko hitreje vmešali.
Nasvet: Testo lahko pripravimo tudi brez mešalnika – pomembno je, da ga z rokami zamesimo čim hitreje, da ne postane lepljivo.
2. Maso iz posode preložimo na rahlo pomokano površino, nekoliko zgnetemo in oblikujemo v kepo. Testo zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo ali vrečko ter za eno uro položimo v hladilnik.
Nasvet: Krhko testo lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga lahko narežemo na rezine, debele približno en centimeter. Ko testo ponovno potrebujemo, rezine položimo drugo ob drugo, počakamo, da se nekoliko segrejejo, in razvaljamo v želeno obliko.
3. Ohlajeno testo položimo med dva kosa papirja za peko. Po potrebi ju potresemo z malo moke. Testo med papirjema razvaljamo na debelino nekaj milimetrov.
4. Z večjim modelčkom poljubne oblike iz testa izrežemo piškote, nato pa iz polovice piškotov izrežemo še luknjice, skozi katere bo kukal namaz. Ostanke testa lahko ponovno zgnetemo, razvaljamo in izrežemo še več piškotov.
Nasvet: Piškote izrezujemo hitro, saj na toplem testo postane lepljivo. Če se nam pri izrezovanju začne sprijemati, testo za nekaj minut vrnemo v hladilnik in z izrezovanjem poskusimo ponovno.
5. Izrezane piškote zložimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, in pečemo 7 do 8 minut na 190 °C.
6. Počakamo, da se piškoti nekoliko ohladijo, nato pa tiste brez luknjic namažemo z lešnikovim namazom. Pokrijemo jih s piškoti z luknjicami in rahlo potresemo s sladkorjem v prahu.
Nasvet: Klasični linški piškoti so namazani z marmelado. Tej lahko dodamo nekaj kapljic limonovega soka za dodatno svežino.
Si želiš še več? Krhko testo je res vsestransko! Uporabimo ga lahko za pite vseh vrst (brez dodanega sladkorja tako izdelamo tudi izvrstno podlago za slane pite, t. i. quiche), mnogotere piškote, kifeljčke ter klasike, kot so medvedje šape in londonske rezine.
Bela pšenična moka tip 500 je vsestransko uporabna moka v gospodinjstvu. Pridobivamo jo iz predhodno očiščene in pripravljene pšenice. Za pšenično belo moko uporabljamo samo osrednji del pšeničnega zrna. Moka ima odlične pecilne lastnosti.
Kako sodelovati?
Mlinotest spletna kuharska akademija traja 6 tednov, vsak teden pa lahko na naši spletni strani pričakuješ nov video recept in predstavitev priprave različnih vrst testa. Po ogledu vsakega video recepta bo na tebe čakalo nagradno vprašanje, z oddanim pravilnim odgovorom pa sodeluješ v nagradnem žrebu.
V nagradnem žrebu sodelujejo vsi, ki pravilno odgovorijo na vsaj 3 nagradna vprašanja, njihovo sodelovanje pa bo nagrajeno tudi s certifikatom za uspešno opravljeno kuharsko akademijo!
Naj ti triki za pripravo različnih vrst testa, slaščic in drugih jedi, naučenih v naši kuharski akademiji, vedno dobro služijo! Vsi recepti kuharske akademije so zbrani v posebni spletni kuharici, s katero ti bo naučeno vedno ostalo blizu. Nasvete za pripravo najboljših vrst testa pa lahko deliš tudi s svojimi najbližjimi.
Preberite naše članke in izvedite več o
Tipi in moč moke
Katero moko uporabimo pri pripravi različnih vrst testa