Iskalnik

Pripravi zavitek s skuto in borovnicami kot pravi mojster peke

Eden izmed bolj priljubljenih zavitkov je tisti z jabolki. Tokrat pa te izzivamo, da pripraviš nekaj drugačnega! Preveri recept za pregrešno slasten zavitek s skuto in borovnicami, ki nobenega ne pušča ravnodušnega. Priprava tega zavitka je morda bolj zahtevna, zato pa bo sladkanje z njim še toliko slajše!

V čem je torej skrivnost svežega zavitka s skuto in borovnicami? Vse se začne s pravilno zamešanim, zgnetenim in nežno raztegnjenim vlečenim testom!

V nadaljevanju spoznaj video nasvet za pripravo zavitka s skuto in borovnicami, odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za lepe nagrade!

Zamesi, gneti, speci in sodeluj – v veliki nagradni igri in se okiti z nazivom Mojster peke!

Malo moke po pultu, in zamesimo!

Zavitek ali “štrudelj”, kot bi dejali pogovorno, lahko ponudimo s kepico sladoleda ali pa si ga privoščimo po nedeljskem kosilu, ob kozarcu najljubšega vina. Se odpravljaš na potep po bližnjih hribih? Vrzi zavitek v nahrbtnik in verjemi, da bo pot na vrh z njim lažja (in slajša!).

Na pult posuj malo Mlinotest pšenične bele moke, nato pa skrbno sledi našemu spodnjemu receptu!

Recept za zavitek s skuto in borovnicami

Oglej si video recept in izpopolni svoje veščine priprave vlečenega testa, ki bo tvojemu zavitku dodalo piko na i.

Priprava vzame 2 uri, sestavine pa zadostujejo za 10 kosov zavitka s skuto in borovnicami. Za pripravo potrebuješ:

Sestavine:

 • Za testo
 • 250 g Mlinotest Zlate moke
 • 2 žlici olja
 • ½ žličke limoninega soka
 • sol
 • 1,75 dl mlačne vode
 • 5 žlic olja za kapljanje in premaz

Za nadev:

 • 120 g zmehčanega masla
 • 160 g sladkorja
 • 3 jajca
 • 500 g skute
 • 100 g kisle smetane
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • sol
 • 400 g borovnic
 • sladkor v prahu za posip

PRIPRAVA

1. Na delovno površino presejemo moko in v sredini naredimo jamico. Dodamo ščepec soli, malce limonovega soka ter v jamico vlijemo 2 žlici olja in mlačno vodo. Sestavine dobro premešamo, nato pa z rahlo naoljenimi rokami hitro zgnetemo v gladko testo. Med gnetenjem po potrebi dodajamo mlačno vodo. Gnetemo toliko časa, da testo postane gladko in voljno ter dobi svilnat lesk.

Nasvet: Namesto limonovega soka lahko uporabimo tudi žličko kisa.

Nasvet: Nekateri recepti za vlečeno testo, denimo za štruklje, vključujejo tudi jajce. Tudi tega dodamo v jamico v moki.

Nasvet: Če testo pripravljamo s pomočjo mešalca, uporabimo spiralne nastavke za testo.

2. Testo oblikujemo v kroglo in položimo na naoljen krožnik. Tudi površino testa premažemo z oljem in prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo. Na sobni temperaturi ga pustimo počivati vsaj 40 minut.

3. Medtem lahko pripravimo nadev, tako da v posodi dobro vmešamo maslo in sladkor, masi pa postopoma dodajamo še jajca. Rahlo vmešamo še odcejeno skuto, kislo smetano, vaniljev sladkor in ščepec soli. Nadev postavimo v hladilnik.

4. Spočito testo položimo na dovolj velik pomokan prt in ga na tanko razvaljamo. Testo premažemo z oljem, nato pa ga z rokami enakomerno razvlečemo. Najprej razvlečemo (stanjšamo) sredino, nato pa postopoma nadaljujemo tako, da krožimo okoli delovne površine. Testo razvlečemo nežno in z majhnimi gibi, da se ne bi pretrgalo. Debele robove odrežemo.

Nasvet: Prta, ki ga uporabljamo pri pripravi testa, ne smemo prati z detergenti z intenzivnim vonjem ter mehčalci, saj bi to lahko vplivalo na vonj in okus testa. Odlična izbira so prti z drobnim vzorcem, saj se lahko ravnamo po starem vodilu, da je testo dovolj tanko razvlečeno, ko skozenj vidimo vzorec prta.

5. Pripravljen nadev razporedimo na polovico površine vlečenega testa in nanj potresemo borovnice. Preostali del testa z dlanjo poškropimo z oljem.

Nasvet: Če se nadev zdi prevlažen, mu dodamo žlico krušnih drobtin, zdroba ali pa mletih orehov, ki vpijejo vlago.

6. Obloženo testo zvijemo: najprej preganemo robove, da preprečimo uhajanje nadeva, nato pa testo s pomočjo prta zvijemo v zavitek. Blago pod testom počasi privzdigujemo, da se testo zvija kar samo. Pripravljen zavitek s prtom prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko.

7. Površino zavitka premažemo z oljem in pečemo 45 minut v pečici, segreti na 180 °C. Ko se zavitek nekoliko ohladi, ga narežemo in pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.

Si želiš še več? Priprava vlečenega testa bo z malo vaje kmalu v tvojem mezinčku! Kaj kmalu boš poleg zavitkov pripravljal še štruklje, pite, baklave, pa tudi razne narastke in bureke. Ali veš, da je vlečeno testo tudi sestavni del znamenite prekmurske gibanice?!

Si želiš še več? Paljeno ali kuhano testo je osnova za pripravo prefinjenih slaščic, kot so princeske, eklerji in profiteroli, iz katerih sestavimo tudi slavni croquembouche. Uporablja pa se tudi za pripravo slanih dobrot – slanih krapkov in zlatih kroglic, s katerimi popestrimo juhe.

Zlata moka

Za vrhunsko peko, tudi za peko z drožmi. Zlata moka sodi med naše najkakovostnejše izdelke moke. Zaradi izjemne kakovosti lepka je testo dobro gnetljivo in stabilno. Omogoča izdelavo najzahtevnejših klasičnih izdelkov iz kvašenega testa, kot tudi izdelavo izdelkov z drožmi po podaljšanem postopku.

Spoznaj več o Mlinotest zlati moki

 • naša najboljša
 • za peko najzahtevnejših pekovskih izdelkov
 • z višjim deležem beljakovin od naše pšenične bele moke
 • vrhunski izdelek lahko iz te moke pripravijo tudi manj izkušeni – moka za vsako roko

Sodeluj v veliki Mlinotest nagradni igri!

Naučeno je dobro nagraditi, vsaka sladica ali jed pa s pohvalo in nagrado postane še toliko slajša! Sodeluj v Mlinotest spletni kuharski akademiji in se v le šestih tednih nauči pripraviti najrazličnejše vrste testa za slastne sladice in druge jedi!

Sliši se slastno! Kaj je nagrada? Vsak teden bomo podelili kar 10 valjarjev za valjanje testa. Ob zaključku spletne kuharske akademije pa bomo izmed vseh vas, ki boste vsaj 3x pravilno odgovorili na nagradna vprašanja, izžrebali nekoga, ki bo prejel kuhinjskega robota blagovne znamke BOSCH!

Kako sodelovati?

Mlinotest spletna kuharska akademija traja 6 tednov, vsak teden pa lahko na naši spletni strani pričakuješ nov video recept in predstavitev priprave različnih vrst testa. Po ogledu vsakega video recepta bo na tebe čakalo nagradno vprašanje, z oddanim pravilnim odgovorom pa sodeluješ v nagradnem žrebu.

V nagradnem žrebu sodelujejo vsi, ki pravilno odgovorijo na vsaj 3 nagradna vprašanja, njihovo sodelovanje pa bo nagrajeno tudi s certifikatom za uspešno opravljeno kuharsko akademijo!

Nagradna igra je zaključena

Prejmi knjižico receptov

Naj ti triki za pripravo različnih vrst testa, slaščic in drugih jedi, naučenih v naši kuharski akademiji, vedno dobro služijo! Vsi recepti kuharske akademije so zbrani v posebni spletni kuharici, s katero ti bo naučeno vedno ostalo blizu. Nasvete za pripravo najboljših vrst testa pa lahko deliš tudi s svojimi najbližjimi. Knjižico receptov prejmeš na svoj elektronski naslov v sredini meseca marca.

Ali ste vedeli?