Iskalnik

Najlepše zadiši, ko se peče kruh z drožmi

Droži so pravi svet v malem, priprava dobrot iz takšnega testa pa ni nikdar dolgočasna. V nadaljevanju spoznaj video nasvet za pripravo slastnega kruha z drožmi!

Zamesi, gneti, speci in sodeluj v veliki nagradni igri in si prisluži naziv Mojstra peke!

Malo moke po pultu, in zamesimo!

Kruh z drožmi je lahko v ponos vsakemu mojstru peke. Tehnike priprave testa z drožmi namreč slovijo po svoji zahtevnosti, pekom pa tudi nudijo najrazličnejše priložnosti za izražanje kreativnosti. Kako? Posuj na pult malo Mlinotest Manitoba moke „0“, zatem pa skrbno sledi našemu spodnjemu receptu!

Recept za kruh z drožmi

Oglej si recept in izpopolni veščine priprave testa z drožmi.

Priprava kruha z drožmi vzame 8-10 ur. Za pripravo potrebuješ:

Sestavine

  • 150 g aktivnih droži
  • 500 g moke Manitoba »0« Mlinotest
  • 320 g vode
  • 10 g soli
  • ostra moka za pomokanje

KLIKNI ZA PRIPRAVO PO KORAKIH

1.

Aktivne droži pripravimo tako, da zmešamo moko in vodo v razmerju 1 : 1 in dodamo žlico matičnih droži. Nato jih pustimo vzhajati nekaj ur, da narastejo na dvojno prostornino.

Nasvet: Za pripravo kruha potrebujemo aktivne, močne in stabilne matične droži. Aktivne droži pripravimo od 4 do 12 ur pred zamesitvijo testa. Hitrost njihovega vzhajanja je odvisna od količine in temperature dodane vode, uporabljene moke, temperature okolja in količine matičnih droži.

2.

Testo pripravimo tako, da v posodo nalijemo 310 g vode in v njej raztopimo droži. Dodamo moko in zmešamo, da dobimo lepljivo maso. Testo prenesemo v skledo, v kateri bo vzhajalo, ga pokrijemo in pustimo stati vsaj pol ure.

Nasvet: Medtem ko testo počiva (avtoliza), bo moka absorbirala vodo, v testu pa se bodo začele oblikovati glutenske vezi, zaradi katerih bo kruh pridobil značilno zračno strukturo. Če imamo termometer, v tej fazi preverimo temperaturo testa, ki naj znaša med 25 in 30 °C.

3.

Testo solimo, dodamo še 10 g vode in gnetemo, da se sol dobro razporedi.

4.

Testo v skledi pokrijemo in pustimo vzhajati. Po pol ure vzhajanja testo z navlaženimi rokami večkrat raztegnemo in prepognemo. Postopek ponovimo še trikrat, testo naj medtem vsakič počiva pol ure. Za tem ga pustimo vzhajati še vsaj 1 uro.

Nasvet: Med prvim vzhajanjem bo testo postalo močnejše, zračno in mehurčkasto, prostornina pa se bo povečala za 30 do 50 %. Če se nam mudi, lahko postopek raztegovanja in prepogibanja izvedemo le enkrat, a moramo pred tem testo dobro pregnesti.

5.

Po skupno približno 3 urah vzhajanja bo testo zračno in živahno, prostornina pa se bo povečala za 30 do 50 %. Testo po površini pomokamo z ostro moko, oblikujemo v hlebec in položimo v vzhajalno košarico, v katero smo pred tem namestili pomokano krpo. Da hlebec učvrstimo in zagotovimo napeto površino, ga na vrhu večkrat preprimemo in oblikujemo spoj. Hlebec prekrijemo in pustimo, da vzhaja vsaj 2 uri, da se prostornina skoraj podvoji.

6.

Vrh hlebca v vzhajalni posodici pomokamo z ostro moko, prekrijemo s papirjem za peko, ki smo ga predhodno nekoliko zmečkali, da se bo lažje prilagodil obliki posode, čez položimo desko in obrnemo. Vzhajalno košarico in krpo umaknemo, hlebec pa po vrhu pomokamo z ostro moko, da bo okrasitev bolje vidna. Z britvico naredimo vsaj eno večjo, približno 1 cm globoko zarezo. Preostalo površino okrasimo s plitvimi zarezami in oblikujemo poljuben vzorec.

Nasvet: Pri okraševanju lahko napravimo tudi več globljih zarez – najpogosteje v obliki križca ali kvadrata. S tem bomo preprečili, da nam hlebec med peko nekontrolirano razpoka.

7.

V ognjevarno posodo, ki smo jo skupaj s pečico predhodno segreli na 240 °C, s pomočjo papirja za peko previdno prenesemo hlebec.

Nasvet: Če nimamo ognjevarne posode s pokrovom, uporabimo navaden pekač ali kamen za peko. V spodnji del pečice v tem primeru postavimo dodaten pekač, v katerega takoj, ko postavimo kruh v pečico, polijemo do 2 dcl vode. S tem bomo preprečili, da se skorjica prehitro strdi.

8.

Posodo pokrijemo s pokrovom in kruh pečemo 20 minut na 240 °C. Nato pokrov umaknemo in pečemo še približno 20 minut na 220 °C, pri tem pa ves čas opazujemo barvo skorje.

9.

Pečen kruh vzamemo iz posode in pustimo, da se na rešetki hladi vsaj eno uro.

Testo z drožmi bo, preden ga boste povsem obvladali, zahtevalo kar precej truda in vaje. A nikar se ga ne ustrašite, saj se vam bo z njim odprl povsem nov svet čudovito okusnih in lahkih kruhkov, sladkih in slanih dobrot.

Moka Manitoba „0“

Moka Manitoba iz najkakovostnejše pšenice daje testu odločno elastičnost in raztegljivost, kar omogoča izdelavo vzhajanih izdelkov najvišje kakovosti tudi ob podaljšanih časih vzhajanja testa. Posebej primerna je za najzahtevnejše pekovske izdelke kot je kruh, kruh z drožmi, pizza, potica, pince in ostale zahtevne sladice.

Spoznaj več o moki Manitoba „0“

  • idealna je za kruh z drožmi in klasični kruh, potico, pizzo, ostale zahtevne sladice in izdelke,
  • večja moč moke > 350 W,
  • za testa z daljšim časom vzhajanja ter druge vrste testa,
  • z višjim deležem beljakovin od običajne pšenične moke,
  • enakovredna italijanskemu tipu „0“, ki je zelo iskan med sodobnimi mojstri peke, kulinaričnimi navdušenci ter iskalci receptov zahtevnejših jedi po svetovnem spletu.

Sodeluj v veliki Mlinotest nagradni igri!

Naučeno je dobro nagraditi! Sodeluj v Mlinotest spletni kuharski akademiji in se v le šestih tednih nauči pripraviti najrazličnejše vrste testa za slastne sladice in druge jedi!

Sliši se slastno! Kaj je nagrada? Vsak teden bomo podelili 10 valjarjev za valjanje testa. Ob zaključku spletne kuharske akademije pa bomo izmed vseh vas, ki boste vsaj 3x pravilno odgovorili na nagradna vprašanja, izžrebali nekoga, ki bo prejel kuhinjskega robota blagovne znamke BOSCH!

Kako sodelovati?

Mlinotest spletna kuharska akademija traja 6 tednov, vsak teden pa lahko na naši spletni strani pričakuješ nov video recept in predstavitev priprave različnih vrst testa. Po ogledu vsakega video recepta bo na tebe čakalo nagradno vprašanje, z oddanim pravilnim odgovorom pa sodeluješ v nagradnem žrebu.

V nagradnem žrebu sodelujejo vsi, ki pravilno odgovorijo na vsaj 3 nagradna vprašanja (vsak teden predstavimo novo tehniko in recept), njihovo sodelovanje pa bo nagrajeno tudi s certifikatom za uspešno opravljeno kuharsko akademijo!

Nagradna igra je zaključena

Ali ste vedeli?