Iskalnik

Mojstrsko pripravljena pinca!

Na velikonočno jutro svoje najbližje obdari z darovi Primorske – velikonočno pinco! Pinca je krona vsake bogato založene praznične mize. Privoščimo si jo lahko ob zajtrku, topli kavi ali pa ko si enostavno zaželimo nekaj s podpisom domače kuhinje.

V čem je skrivnost te puhaste sladice? Vse se začne s pravilno pripravljenim obogatenim kvašenim testom.

V nadaljevanju spoznaj video nasvet za pripravo slastnih pinc!

Zamesi, gneti, speci in sodeluj – v veliki nagradni igri in se okiti z nazivom Mojster peke!

Malo moke po pultu, in zamesimo!

Pinca je v ponos vsakemu mojstru peke. Pince namreč slovijo po svoji zahtevnosti, pekom pa tudi nudijo najrazličnejše priložnosti za izražanje kreativnosti. Kako? Posuj na pult malo Mlinotest Manitoba moke „0“, zatem pa skrbno sledi našemu spodnjemu receptu!

Recept za pinco

Oglej si recept in izpopolni veščine priprave obogatenega kvašenega testa in slastnih, ravno prav puhastih in tako zelo omamno topljivih na jeziku velikonočnih pinc!

Priprava dveh majhnih pinc vzame 2 uri. Za pripravo potrebuješ:

Za kvasec:

 • 42 g kvasa
 • 1 dl mleka
 • žlica moke
 • žlica sladkorja

Za testo:

 • 500 g moke Mlinotest moke Manitobe »0«
 • 125 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 8 g soli
 • lupinica bio pomaranče
 • 100 g masla
 • 3 cela jajca in 2 rumenjaka
 • pol žlice ruma
 • malo moke za površino

Za premaz:

 • 3 rumenjaki

PRIPRAVA

1. Kvasec pripravimo tako, da v mlačnem mleku razmešamo kvas, dodamo malo moke in sladkorja ter pustimo približno 15 minut, da kvasec vzhaja na dvojno količino.

Nasvet: Kvasec je dobro vzhajan, ko naraste za še enkrat. Da je dobro vzhajal, lahko preverimo tudi tako, da ga pred vzhajanjem rahlo poprašimo z moko. Kvasec bo pripravljen, ko bo njegova površina mehurčkasta in rahlo razpokana.

2. Razžvrkljamo 3 cela jajca in 2 rumenjaka sobne temperature, dodamo sladkor, vaniljev sladkor, sol, rum in naribano lupinico bio pomaranče. V drugo skledo presujemo moko in ji dodamo kvasec.

Nasvet: Moko lahko v posodo presejemo, da bo bolj zračna in bo testo še lepše vzhajalo.

3. Moki in kvascu primešamo ostale sestavine in z mešalnikom z nastavkom za pripravo testa (kljuko) počasi mešamo 10 minut. Za tem dodamo še maslo, ogreto na sobno temperaturo, in z višjo hitrostjo mešamo še 10 minut, da se testo odpusti od sklede. Testo lahko pripravimo tudi brez mešalnika – v skledo damo moko, kvasec in ostale sestavine ter s kuhalnico mešamo toliko časa, da dobimo homogeno maso.

4. Na pomokani površini nekoliko zgnetemo testo. Preložimo ga v posodo, pokrijemo in pustimo, da 40 do 50 minut na toplem vzhaja na dvojno količino.

5. Vzhajano testo zgnetemo in oblikujemo v dva okrogla hlebčka. Hlebčka pokrijemo in pustimo vzhajati 20 do 30 minut.

6. Vzhajana hlebčka premažemo z razžvrkljanim rumenjakom. V vrh hlebčkov z britvico ali škarjami zarežemo križ.

Nasvet: Rumenjakom, s katerim premažemo pinco, lahko dodamo žlico mleka, da se premaz lažje razmaže.

7. Pinci pečemo 30 minut pri 180 °C.

Nasvet: Če želimo, da je skorja pince svetlejša, jo po 10 minutah peke prekrijemo s papirjem za peko.

Si želiš še več? Obogateno kvašeno testo lahko uporabimo pri pripravi bogate palete slaščic! Z manjšimi prilagoditvami lahko z obogatenim kvašenim testom, pripravljenim z Manitobo moko „0“, spečemo slaščice kot so buhteljni ali kvašeni štruklji, čudovite praznične pletenice in vse bolj priljubljene babke ali pa fine brioše.

Moka Manitoba „0“

Moka Manitoba iz najkakovostnejše pšenice daje testu odločno elastičnost in raztegljivost, kar omogoča izdelavo vzhajanih izdelkov najvišje kakovosti tudi ob podaljšanih časih vzhajanja testa. Posebej primerna je za najzahtevnejše pekovske izdelke kot je kruh, kruh z drožmi, pizza, potica, pince in ostale zahtevne sladice.

Spoznaj več o moki Manitoba „0“

 • idealna je za kruh z drožmi in klasični kruh, potico, pizzo, ostale zahtevne sladice in izdelke,
 • večja moč moke > 350 W,
 • za testa z daljšim časom vzhajanja ter druge vrste testa,
 • z višjim deležem beljakovin od običajne pšenične moke,
 • enakovredna italijanskemu tipu „0“, ki je zelo iskan med sodobnimi mojstri peke, kulinaričnimi navdušenci ter iskalci receptov zahtevnejših jedi po svetovnem spletu.

Sodeluj v veliki Mlinotest nagradni igri!

Naučeno je dobro nagraditi, vsaka sladica ali jed pa s pohvalo in nagrado postane še toliko slajša! Sodeluj v Mlinotest spletni kuharski akademiji in se v le šestih tednih nauči pripraviti najrazličnejše vrste testa za slastne sladice in druge jedi!

Sliši se slastno! Kaj je nagrada? Vsak teden bomo podelili kar 10 valjarjev za valjanje testa. Ob zaključku spletne kuharske akademije pa bomo izmed vseh vas, ki boste vsaj 3x pravilno odgovorili na nagradna vprašanja, izžrebali nekoga, ki bo prejel kuhinjskega robota blagovne znamke BOSCH!

Kako sodelovati?

Mlinotest spletna kuharska akademija traja 6 tednov, vsak teden pa lahko na naši spletni strani pričakuješ nov video recept in predstavitev priprave različnih vrst testa. Po ogledu vsakega video recepta bo na tebe čakalo nagradno vprašanje, z oddanim pravilnim odgovorom pa sodeluješ v nagradnem žrebu.

V nagradnem žrebu sodelujejo vsi, ki pravilno odgovorijo na vsaj 3 nagradna vprašanja, njihovo sodelovanje pa bo nagrajeno tudi s certifikatom za uspešno opravljeno kuharsko akademijo!

Nagradna igra je zaključena

Prejmi knjižico receptov

Naj ti triki za pripravo različnih vrst testa, slaščic in drugih jedi, naučenih v naši kuharski akademiji, vedno dobro služijo! Vsi recepti kuharske akademije so zbrani v posebni spletni kuharici, s katero ti bo naučeno vedno ostalo blizu. Nasvete za pripravo najboljših vrst testa pa lahko deliš tudi s svojimi najbližjimi.

Ali ste vedeli?