Iskalnik

Domače in masleno: Galette z rdečo peso, rikoto in lešniki

Preproste francoske pite galette so vse bolj priljubljene v slovenskih kuhinjah, skrivnost njihovega okusa pa se skriva v pripravi popolnega listnatega testa.
V nadaljevanju spoznaj video nasvet za pripravo galette z rdečo peso, rikoto in lešniki.

Zamesi, gneti, speci in sodeluj v veliki nagradni igri in si prisluži naziv Mojstra peke!

 

Malo moke po pultu, in zamesimo!

Galette je vrsta pite iz listnatega testa, a ne se ustrašiti! Mojstri peke se strinjajo, da je mnogo lažja za pripravo kot klasične pite. Kako? Posuj na pult malo Mlinotest Zlate moke, zatem pa skrbno sledi našemu spodnjemu receptu!

 

Recept za galette z rdečo peso, rikoto in lešniki

Oglej si recept in izpopolni veščine priprave listnatega testa za galette.

Priprava vzame približno 4 ure. Za pripravo potrebuješ:

Sestavine za testo

 • 280 g Mlinotest Zlate moke
 • 250 g masla
 • 1 rumenjak
 • žlica ruma
 • žlica jabolčnega kisa
 • 125 ml vode

Sestavine za galette

 • 500 g rdeče pese
 • 2 pesti lešnikov
 • 250 g rikote
 • oljčno olje
 • origano

KLIKNI ZA PRIPRAVO PO KORAKIH

1.

Najprej pripravimo masleno ploščo, tako da ohlajeno maslo narežemo v posodo in vanj vgnetemo dve žlici moke. Zmes oblikujemo v približno 1 cm debelo ploščo. Zavijemo jo v kuhinjsko folijo in shranimo v hladilnik za pol ure.

2.

V večji skledi pripravimo testo, tako da zmešamo preostanek moke, sol, rumenjak, rum, kis in vodo. Gnetemo, da dobimo čvrsto maso. Nato testo preložimo na krožnik, prekrijemo s kuhinjskofolijo in pustimo, da počiva dobre pol ure.

Nasvet: Medtem ko so moka, maslo, sol in voda nujne sestavine, lahko pri ostalih dodatkih nekoliko eksperimentiramo in preizkusimo, katera kombinacija nam najbolj ustreza – uporabimo lahko rum, belo vino, limonov sok ali kis.

3.

Testo na pomokani površini razvaljamo na trikratno velikost maslene plošče, ki jo položimo na sredino.

4.

S testom prekrijemo masleno ploščo tako, da najprej zapognemo daljši stranici, da se rahlo prekrivata, nato pa še krajši in zatesnimo robove testa. Spodnje testo se mora dobro prijeti maslene plošče.

5.

Po potrebi površino dodatno pomokamo z ostro moko, da se testo ne sprime na podlago. Prepogibanja testa se lotimo tako, da z večjim valjarjem testo najprej rahlo sploščimo in razvaljamo v daljši pravokotnik. Valjamo nežno, samo s težo valjarja, da ne iztisnemo maslenega dela.

6.

Razvaljano testo ponovno zložimo tako, da proti sredini zapognemo obe daljši stranici. S čopičem odstranimo odvečno moko s testa. Nato testo prepognemo na pol, kot da bi zaprli knjigo.

Nasvet: Med pripravo testa s čopičem sproti odstranjujemo odvečno moko s testa, da to ne bi postalo pretrdo in razpokalo.

7.

Testo zavijemo v kuhinjsko folijo in položimo v hladilnik za pol ure.

8.

Postopek pregibanja od točke 4. dalje vsaj še dvakrat ponovimo. Valjamo vedno v nasprotni smeri, kot je bilo testo nazadnje prepognjeno. Po prepogibanju naj testo vsakič pol ure počiva v hladilniku.

9.

Po zadnjem pregibanju se lotimo priprave galette. Listnato testo razvaljamo in premažemo z oljčnim oljem. Z vilicami večkrat prepiknemo testo, da med peko ne naraste. Po vrhu razporedimo tanke rezine predhodno kuhane rdeče pese in zavihamo robove testa. Pečemo približno 20 minut pri 220 °C. Pečeno galette okrasimo s kepicami rikote, sesekljanimi lešniki in origanom.

Listnato testo, ki ga pripravimo doma, bo še bolj masleno in slastno, lističi pa se bodo v ustih kar stopili. Odlično bo za pripravo sladkih in slanih dobrot, od prikupnih polžkov, žepkov in ladjic do rogljičkov, zavitkov in pit.

Mlinotest zlata moka

Za vrhunsko peko, tudi za peko z drožmi. Zlata moka je naša najboljša bela moka. Zaradi izjemne kakovosti lepka je testo dobro gnetljivo in stabilno. Omogoča izdelavo najzahtevnejših izdelkov iz kvašenega testa, kot tudi izdelavo izdelkov z drožmi po podaljšanem postopku.

Spoznaj več o Mlinotest zlati moki

 • naša najboljša,
 • za peko najzahtevnejših pekovskih izdelkov,
 • z višjim deležem beljakovin od naše pšenične bele moke,
 • vrhunski izdelek lahko iz te moke pripravijo tudi manj izkušeni – moka za vsako roko.

Sodeluj v veliki Mlinotest nagradni igri!

Naučeno je dobro nagraditi! Sodeluj v Mlinotest spletni kuharski akademiji in se v le šestih tednih nauči pripraviti najrazličnejše vrste testa za slastne sladice in druge jedi!

Sliši se slastno! Kaj je nagrada? Vsak teden bomo podelili 10 valjarjev za valjanje testa. Ob zaključku spletne kuharske akademije pa bomo izmed vseh vas, ki boste vsaj 3x pravilno odgovorili na nagradna vprašanja, izžrebali nekoga, ki bo prejel kuhinjskega robota blagovne znamke BOSCH!

Kako sodelovati?

Mlinotest spletna kuharska akademija traja 6 tednov, vsak teden pa lahko na naši spletni strani pričakuješ nov video recept in predstavitev priprave različnih vrst testa. Po ogledu vsakega video recepta bo na tebe čakalo nagradno vprašanje, z oddanim pravilnim odgovorom pa sodeluješ v nagradnem žrebu.

V nagradnem žrebu sodelujejo vsi, ki pravilno odgovorijo na vsaj 3 nagradna vprašanja (vsak teden predstavimo novo tehniko in recept), njihovo sodelovanje pa bo nagrajeno tudi s certifikatom za uspešno opravljeno kuharsko akademijo!

Nagradna igra je zaključena

Ali ste vedeli?