Iskalnik

Sporočila za javnost

Vabilo kmetom iz Vipavske doline k setvi koruze poltrdinke

MLINOTESTOVA POLENTA IMA OKUS TRADICIJE IN ZNAČILNOSTI OKUSNIH IN HITRO PRIPRAVLJENIH SODOBNIH JEDI

MLINOTEST SKUPAJ Z VIPAVSKIMI KMETI LAHKO PONUDI ODLIČNO AROMATIČNO POLENTO IZ KORUZE POLTRDINKE

Ajdovščina, 21. januar – »Da si v Mlinotestu zares prizadevamo uresničevati strateške usmeritve slovenskega kmetijstva in živilstva, ki izpostavlja pomen povečanja pridelave poljščin v Sloveniji, povečanje odkupa žit za mletje ter vzpostavitev korektnih odnosov med deležniki v verigi od pridelovalcev do prodajalcev, dokazujemo tudi z vsakoletnim pozivom kmetom v Vipavski dolini, saj skupaj s svetovalno službo že nekaj let vabimo in spodbujamo potencialne pridelovalce k setvi večjih površin koruze poltrdinke. Pridelovalcem, ki bodo sklenili z nami pogodbo o sodelovanju in bodo s priporočenim semenom koruze poltrdinke, ki se je v zadnjih letih pokazala kot zelo primerna za setev v naši dolini, krijemo strošek semena, po odkupu koruze, ki bo seveda ustrezala EU zakonodaji in bo primerna kakovosti, pa že sedaj zagotavljamo 30-dnevni plačilni rok. Pogoj je, da kmetje posejejo minimalno 3 ha s koruzo poltrdinko,« je v času pred setvijo izpostavil Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotesta.

Mlinotest si zelo prizadeva potrošnikom ponuditi hrano odlične kakovosti in lokalnega izvora, predvsem pa izdelke, ki omogočajo hitro in enostavno pripravo okusnih obrokov. In polenta je ena tistih jedi, ki jih zares lahko pripravite mimogrede, lahko kot prilogo ali kot samostojno jed, jeste jo lahko tudi hladno in, kar mnogi ne vedo, koruza in posledično tudi polenta in vse druge jedi iz nje so izjemno zdravo živilo. Vsebuje namreč velike količine mangana, zato njeno uživanje zvišuje koncentracijske sposobnosti, poleg tega je naravno pomirjevalno sredstvo in ima še mnoge druge lastnosti.

Mlinotest še posebej spodbuja setev koruze poltrdinke, ker je idealna za zdrob, je izrazito zlato rumene barve in posledično je tudi polenta iz poltrdinke bolj intenzivno rumena in izrazitejšega okus, bogatejša pa je tudi po vsebnosti beljakovin. V letošnjem letu bodo ponudili potrošnikom tudi nove okuse polente, polento z ajdo, na primer. Zavedajo se namreč, da je polenta sicer tradicionalna in med potrošniki priljubljena jed, na katero pa je treba navaditi tudi mlajše generacije. »Mlajši potrošniki imajo radi znane okuse, zelo radi pa poskusijo nove, tudi nove kombinacije jim niso tuje. Zato jim bomo ponudili  nove ideje in nove recepte za pripravo. In ker jim hočemo ponuditi surovino iz lokalnega okolja, za katero zelo dobro vemo, da je odlična, hkrati pa dati priložnost kmetom iz doline, kmete že nekaj let vabimo k setvi koruze poltrdinke,« je še povedal Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotesta. Mlinotest letno zmelje okoli 3000 ton koruze. Ker je v Vipavski dolini kmetje ne pridelajo dovolj, jo dokupuje z drugih območij Slovenije, predvsem s Štajerske in iz Prekmurja.

Pogoji odkupa koruze poltrdinke so torej znani, s pridelovalci, ki bodo pristopili k sodelovanju, bo Mlinotest podpisal pogodbo o zagotovljenem odkupu. Vsi, ki jih vključitev v ta projekt zanima, se lahko za več informacij obrnejo v Mlinotestu na Seana Čebrona ali na direktorico nabave Dajano Špacapan, z vsemi informacijami pa jim je na voljo tudi Anka Poženel iz Kmetijske svetovalne službe pri KGZ Nova Gorica. Čas za odločitev se izteka, prijave bodo v Mlinotestu zaključili do 15. februarja 2019.

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si