Iskalnik

Sporočila za javnost

V Ajdovščini odprli največjo tovarno svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa v širši regiji

OB 60-LETNICI ZAČETKA PROIZVODNJE TESTENIN V MLINOTESTU OTVORITEV NOVE TOVARNE SVEŽIH TESTENIN IN IZDELKOV IZ KROMPIRJEVEGA TESTA

1. SLOVENSKI FESTIVAL TESTENIN PAŠTA FEŠTA

Ajdovščina, 20. september – Mlinotestova investicija, tovarna svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa, vredna skoraj 5 milijonov evrov, je bila danes uradno dana v obratovanje. Sodobna tehnologija bo omogočala proizvodnjo izboljšanih polnjenih testenin različnih okusov, brez dodanih konzervansov in brez umetnih arom. V obnovljeni blagovni znamki Divita bodo potrošnikom ponudili štiri nove okuse s svežimi nadevi iz skrbno izbranih sestavin. Nova pridobitev bo omogočila Mlinotestu še močnejši vstop na tuje trge, seveda pa računajo tudi na povečano povpraševanje na domačem trgu, kjer so sicer najmočnejši ponudnik polnjenih testenin. Uradna otvoritev je potekala tudi kot obeležitev 60-letnice proizvodnje testenin v tej ajdovski tovarni in 1. slovenski festival testenin.

Ko je leta 1958 Mlinotest začel s proizvodnjo suhih testenin, so bile okoliščine drugačne, tedanja tehnologija se ne more primerjati s sedanjo, surovine so bile drugačne, prav tako oprema, na kateri je potekala proizvodnja. Začetki niso bili enostavni, toda kjer je volja, tam je tudi pot, in Mlinotest je le osem let po začetku proizvodnje suhih testenin kot prvi proizvajalec v nekdanji skupni državi začel tudi s proizvodnjo polnjenih testenin. Danes letno proizvede 9000 ton suhih in 2400 ton svežih polnjenih testenin, njokov in cmokov iz krompirjevega testa. Z novim proizvodnim obratom pa bo lahko proizvodnjo polnjenih testenin povečal kar do 6000 ton. „Trg testenin je v resnici globalni trg, zahteven, a perspektiven. Investicija je bila za podjetje velika, odločitev zanjo pa niti ne tako težka, saj se zavedamo, da brez razvoja ni mogoče obstati na trgu. In tako razmišljamo tudi pri načrtih za naprej, ko smo pred temeljito prenovo tovarne suhih testenin. Brez investicij ni mogoče preživeti na trgu, ki se stalno spreminja, je visoko konkurenčen in zahteva nenehen razvoj ter inovativnost,“ je ob otvoritvi povedal Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotesta.

Mlinotest je bil in je seveda še vedno zelo razvojno naravnan. Med drugim je že leta 2000 kot prvi v Sloveniji pričeli z izdelavo pirinih, ajdovih in polnozrnatih testenin. »Prav tako ima danes Mlinotest v Sloveniji največji tržni delež pri prodaji svežih polnjenih testenin in njokov. Nova pridobitev nam bo omogočala, da bomo tudi v prihodnje ohranili vodilni položaj na domačem trgu in da bomo pospešeno vstopali na ostale trge. Najnovejša oprema omogoča proizvodnjo izdelkov z novimi okusi in s še več polnila ter s še krajšim časom priprave. Ti izdelki so vsaj tako okusni kot najboljši izdelki eminentnih proizvajalcev iz Italije, ki je vodilna proizvajalka testenin, in so v vseh pogledih primerni za vse evropske trge,« je ob otvoritvi povedal Robert Rutar, direktor za testeninarstvo in mlinarstvo v Mlinotestu. Navedel je tudi nekaj podatkov, ki dokazujejo, da je trg svežih testenin zelo perspektiven: leta 2017 je bil evropski trg s testeninami vreden 5,7 milijarde evrov, evropska podjetja so, po podatkih Eurostata, proizvedla 5,3 milijona ton testenin oz. 10,5 kilograma na prebivalca EU. Kar 72 odstotkov testenin so izdelali v Italiji, največja uvoznica testenin v EU pa je Nemčija. Italija tudi vodi v porabi testenin na prebivalca, zaužijejo jih kar 26 kg, v Sloveniji je poraba 6,7 kg na prebivalca. »Dejstvo je, da so testenine, tako suhe kot sveže, nepogrešljiv del mediteranskega načina priprave hrane, ki ni nikoli izgubil predznakov zdrav, okusen, odličen, sproščen … Nasprotno, v zadnjih letih je postal še širše prepoznaven in priljubljen. Nedvomno je čar tudi v tem, da so obroki izjemno enostavni za pripravo, iz čim bolj naravnih in kar najmanj predelanih sestavin. Vse to s sveže polnjenimi testeninami dosegamo,» je še dodal Robert Rutar, direktor testeninarstva in mlinarstva v Mlinotestu.

Častni gost otvoritve je bil mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, v času odločanja za investicijo v Mlinotestu pa kmetijski minister. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je skozi podukrep Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov v okviru podpore iz Programa razvoja podeželja RS v obdobju 2014‒2020 tudi sofinanciralo investicijo. „Živilskopredelovalna industrija je izjemno pomembna in za vsako državo strateška dejavnost. Pridelava in predelava hrane ter visoka stopnja samooskrbe morajo biti naš cilj tudi v prihodnje, ljudje se tudi vse bolj zavedamo pomena kakovosti hrane, ki v visokoindustrializiranem svetu sploh ni samoumevna. V Sloveniji imamo v tej branži dobra podjetja in Mlinotest je zagotovo med najpomembnejšimi, tudi zato, ker z domačim lastništvom ohranja delovna mesta in dokazuje, da smo sposobni biti odlični v najzahtevnejših segmentih proizvodnje hrane,“ je ob otvoritvi in po ogledu novega proizvodnega obrata poudaril mag. Dejan Židan.

Mlinotest je bil skozi vseh 60 let proizvodnje testenin vedno inovativen, trg je presenečal z vedno novimi in zanimivimi izdelki. Da pa zna presenetiti tudi drugače, je danes dokazal z zanimivo prireditvijo, kjer je bil kulturni program prikaz priprave testenin. Kar na odru jih je pripravljal Primož Dolničar in tako dokazal, da njegovo vabilo v kuhinjo ni vznemirjajoče in okusno samo na priljubljenem TV programu 24kitchen, ampak tudi v Mlinotestu. V svoje kuhinje pa so povabili tudi drugi chefi in chefinje iz Restavracije Pecivo iz Nove Gorice,  Gostilne pri izviru Hublja, priznane hiše Vina Saksida Dornberk,  Gregor Lisjak iz Gostilne Teodosius  ter Mlinotestova stalna sodelavka Julijana Krapež, chefinja iz Ajdovščine. Da pa ima tudi Mlinotest v svoji kuhinji izjemne chefinje, sta dokazali sodelavki Jurka Bole in Dolores Kobal. Na 1. slovenskem festivalu testenin Pašta Fešta so ponudili jedi iz testenin in drugih sestavin iz Mlinotesta po svojih receptih ter na degustaciji razveselili številno občinstvo, ki se je z zanimanjem udeležilo festivala. Pašta Fešta si želi v prihodnje postati velik praznik in pokazati, da so v Ajdovščini, na Primorskem in v celi Sloveniji doma odlične testenine za vse okuse, za vsako priložnost in nenazadnje za vsak žep.

Posebno povabilo: Veliko informacij in receptov za okusne jedi si lahko odslej preberete tudi na popolnoma prenovljeni spletni strani www.mlinotest.si, mnoge novosti pa vas pričakujejo tudi na naši facebook strani …

Dodatne informacije:

Mlinotest Živilska industrija, d. d., tel 05 364 4504, info: tajnistvo@mlinotest.si