Iskalnik

Sporočila za javnost

Priznanja za inovativna, potrošniku in okolju prijazna živila slovenskih proizvajalcev

Mlinotestova »Polenta naše none z ajdo« prejela priznanje Naj živilo 2020

Dobrodošli tradicionalni okusi v sodobni prehrani

Ljubljana, Ajdovščina, 5. februar 2020 ‒ Inštitut za nutricionistiko je šestič zapored podelil naziv odličnosti Naj živilo inovativnim živilom slovenskih proizvajalcev, ki se trudijo potrošnikom ponuditi izdelke boljše prehranske sestave, ki bodisi podpirajo zdravje bodisi prispevajo k prijaznosti do potrošnikov ali okolja. Letos je laskavi naslov v skupini žitnih proizvodov prejela Polenta naše none z ajdo, ki jo je v preteklem letu potrošnikom ponudil ajdovski Mlinotest. In ker so proizvodi, ki prejmejo naziv Naj živilo, nekaj, kar je dobro imeti v vsaki kuhinji, ki da kaj nase in ki ve, da so kakovostne sestavine temelj priprave zdravih in okusnih jedi, so v Mlinotestu na priznanje zelo ponosni.

Inštitut za nutricionistiko spodbuja inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in tako potrošnikom zagotavlja pestrejši izbor kakovostnih živil. Z izborom najbolj inovativnih živil je začel leta 2014, ko je objavil prvi razpis za Naj živilo in k sodelovanju pozval potrošnike ter proizvajalce. Razpis ponovijo vsako leto, strokovna komisija prejete izdelke oceni in v vsaki kategoriji izbere enega – zmagovalnega. V skupini žitnih izdelkov je letošnji zmagovalec Mlinotestova polenta Naše none z ajdo.

Polenta naše none z ajdo je izdelek, v katerem je Mlinotest dve tradicionalni sestavini – koruzo in ajdo – inovativno združil v novo okusno jed, v kateri se harmonično prepleteta obe, in je kot nalašč za vse, ki so naveličani običajnih prilog. Zaradi predhodne toplotne obdelave je jed pripravljena že v treh minutah. Gre za izdelek iz sestavin izključno slovenskega porekla, kar je rezultat dolgoročnega poslovnega sodelovanja podjetja s pridelovalci surovin.

Mlinotest posveča inoviranju izdelkov veliko pozornost. V lastnem razvoju vsako leto razvijejo več izdelkov in jih ponudijo potrošnikom, saj se zavedajo pomena raznovrstnosti ponudbe zdravih, hranljivih, kakovostnih in tudi inovativnih izdelkov. »Zelo dobro se zavedamo pričakovanj potrošnikov, ki želijo sedanji življenjski stil in okus dopolniti s prilagojenimi izdelki, katerih temeljni okus je v bogatih tradicionalnih slovenskih jedeh. Potrošnik se skozi okus namreč rad spominja tradicij lokalnega okolja; to je nekaj, kar ljudje nosimo s sabo. V Mlinotestu si tudi zelo prizadevamo v proizvodnji uporabiti sestavine slovenskega kmetijstva, zato namenjamo njihovi nabavi pri domačih proizvajalcih prednost. Znana so naša prizadevanja, ko v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica spodbujamo kmete iz Vipavske doline k setvi koruze poltrdinke in zagotavljamo odkup pod vnaprej znanimi pogoji,« je ob prejemu priznanja izpostavil Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotesta. Koruznemu zdrobu iz poltrdinke, ki je v prehranskem smislu od drugih vrst koruze bogatejša po vsebnosti beljakovin, so v Mlinotestu dodali ajdo, prav tako izključno slovenskega izvora, in potrošnikom ponudili polento, ki je predkuhana v pari in je odličen vir prehranskih vlaknin. Polenta naših babic, ki je hkrati hitro pripravljena jed sodobnih družin, je tako pripravljena v pičlih treh minutah in zadovolji vsak okus. Seveda jo je mogoče uporabiti tudi pri pripravi trendovskih jedi za zahtevne kulinarične okuse, zato vam prilagamo recept za hitro pripravo odlične polentne pizze in vam želimo dober tek.

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si

http://www.mlinotest.si/wp-content/uploads/2020/02/polenta-z-ajdo-naše-none-500-g-scaled.jpg

Priporočen recept za pripravo odlične jedi iz Polente naše none z ajdo: polentna pizza z mozzarello, orehi in panceto