Iskalnik

Sporočila za javnost

Pašta Fešta: v Wajdušno na izvrstno pašto in pravo fešto

Pašta Fešta

Ajdovščina ta konec tedna pričakuje ljubitelje testenin iz vse Slovenije, ki bodo na največji slovenski pogostitvi s testeninami ajdovsko pašto lahko okušali v več kot dvajsetih gurmanskih različicah. Kulinarično dogajanje bodo začinili sodelujoči kuharski chefi ter tekmovanji Naj Pašta 2022 in Mlinochef za najmlajše; gastronomsko paleto pa bosta zaokrožila bogat glasbeni in spremljevalni program.

Vipava, 24. maj – Na današnji novinarski konferenci, ki se je odvijala v Vipavi, je Mlinotest skupaj z Društvom ljubiteljev pašte predstavil program tretje edicije Pašta Fešte, največjega slovenskega festivala testenin, ki se bo to soboto odvijal na Lavričevem trgu v Ajdovščini.

S Pašta Fešto želi Mlinotest v sodelovanju z Društvom ljubiteljev pašte razširiti znanje o pripravi kvalitetnih testenin v vsakdanji prehrani, Ajdovščino in Vipavsko dolino pa umestiti na kulinarični zemljevid Slovenije. V Mlinotestu bomo svojo več kot 60-letno tradicijo proizvodnje testenin v letošnjem letu še nadgradili z zaključkom velike investicije v novo tovarno klasičnih sušenih testenin ter tako nadaljevali začrtano poslanstvo podjetja: kupcem ponuditi visoko kakovostne izdelke, ki se ujemajo s sodobnim tempom in aktivnim življenjskim slogom. V sklopu festivala bomo tako predstavili tudi dva nova izdelka z vitalnimi žiti.

Osrednji trg bo od 11. ure dalje na enem mestu združil številna znana kulinarična imena – naj med drugimi omenimo chefa Denisa Ibrišimovića iz gostilne Podfarovž, kuharsko mojstrico Julijano Krapež in kuharsko ekipo iz Turistične kmetije Lisjak – ki bodo ajdovske testenine v svojih inovativnih receptih pripravljali neposredno pred očmi obiskovalcev. Le-ti lahko pričakujejo pravo bogastvo okusov z vsega sveta – od špagetov z italijansko klasiko »aglio, olio, peperoncino« do testenin s pridihom španskega choriza, pa tudi prave gurmanske kombinacije, kot so pirini tortelini s premium siri, pečeno čebulo, temnim pivom in kvasom, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne brbončice. Tako kot že tradicionalno, bodo obiskovalci tudi letos lahko glasovali za svojo najljubšo jed in tako izbrali dobitnika naziva Naj Pašta 2022.

Poskrbljeno bo tudi za vrhunski posladek: na Pašta Fešti bo obiskovalce s svojo stojnico sladkih dobrot razvajal tudi Karim Merdjadi – priznani šef, vrhunski ustvarjalec slaščic in prepoznaven sodnik MasterChefa Slovenija. S Karimom smo našo ustvarjalno žilico združili že pred leti, plod tega uspešnega sodelovanja pa so slastni Gourmet browniji in Gourmet torti, katerim se bodo v prihodnosti pridružili novi gurmanski izdelki.

Kot je uvodoma povedal predsednik uprave, Danilo Kobal, se v Mlinotestu zaradi svoje specifične geografske lege in zgodovinske povezanosti zavedamo vpliva, ki ga imamo na kulturo prehranjevanja:

»Primorska je preko morja slovensko okno v svet in stična točka z romanskim zahodom. Od tam prihajajo najboljše gurmanske ideje. Testenine zasedajo pri tem pomembno mesto. Pri spoznavanju slovenskih potrošnikov s tem odličnim živilom je Mlinotest odigral pomembno vlogo. Zato so naš zaščitni znak, simbol kvalitete in inovativnosti. Smo in bomo tudi vnaprej največji proizvajalec testenin, ne samo v Sloveniji, ampak tudi na območju bivše skupne države.«

Danilo Kobal, predsednik uprave
Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotest

Novost letošnje Pašta Fešte je tekmovanje Mlinochef, ki na kulinarični oder postavlja ekipe otrok med 11. in 15. letom starosti. Mlinochef je iniciativa, s katero želimo najmlajše ozaveščati o pomenu kvalitetne prehrane ter jih preko zdrave tekmovalnosti spodbujati h kulinarični ustvarjalnosti.

Finale tekmovanja Mlinochef se bo odvijalo prav na Pašta Fešti, kjer se bosta v živo pred očmi navijačev in obiskovalcev pomerili ekipa Vide in Lovrenca Matije iz Osnovne šole Šturje ter Ekipa, da te skipa iz Osnovne šole Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici. Dvoboj bo potekal v pravem stilu masteršefovskega kuharskega izziva, poleg pokala Mlinochef pa zmagovalca čaka tudi kuharska delavnica pri chefu Denisu Ibrišimoviću.

Kot je izpostavil Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga , je letošnji Mlinochef le prvi korak izobraževanja najmlajših v lokalnem okolju, daljnosežni cilj pa je dosti večji:

»Mlinotest se kot vodilni slovenski proizvajalec testenin čuti odgovornega, da tako v lokalnem kot regionalnem okolju, še posebej pa na ravni Slovenije, širi kulturo kvalitetnega prehranjevanja. Naša ambicija je, da slovenskega potrošnika izobrazimo in naučimo, kaj je dobra »pašta«. Znotraj Mlinotestove družbene odgovornosti je tudi izobraževanje najmlajših. Ravno zato smo se odločili, da letos prvič organiziramo tekmovanje Mlinochef. Naša želja je, da se Mlinochef v bodoče razširi na celotno področje Primorske in tudi drugam, kjer so tradicije priprave testenin drugačne.«

Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga
Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga

V Mlinotestu pa svojo zavezo k širjenju kakovostnih testenin in ozaveščanju, da se je tudi v današnjem svetu možno kvalitetno in hitro prehranjevati, izpolnjujemo tudi pri razvoju novih izdelkov. Z mislijo na vse gurmane smo razvili linijo izdelkov Divita z ajdo in piro, ki zagotavljajo uravnotežen in hitro pripravljen obrok. Prav na Pašta Fešti pa bo mogoče premierno poskusiti dva nova gurmanska izdelka iz linije Divita: pirine raviole s tartufi in pirine torteline s premium siri.

Divita novi izdelki

Vsekakor pa se privlačnost Pašta Fešte ne vrti le okoli hrane, temveč kot samo ime pove, festival obljublja tudi pravo fešto. Celotno dogajanje bo na hudomušen način povezoval Iztok Gustinčič, ki bo obiskovalce vodil skozi napeto tekmovanje malih kuharskih mojstrov, prek popoldneva pa bo obiskovalce popeljal od stojnice do stojnice ter na svoj izviren način predstavil kuharske mojstre, sodelujoča društva in njihove kulinarične specialitete. Za dobro glasbo v ritmih rock’n’rolla na harmoniko bodo poskrbeli fantje iz skupine Ne joči pevec, otroci pa se bodo lahko zabavali s športnimi rekviziti in igralkami ženskega rokometnega kluba Mlinotest.

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si.