Iskalnik

Sporočila za javnost

Mlinotest okronal prva Mlinochefa

Zmagovalca Mlinochefa

V soboto, 28. maja se je v prostorih Bara Hiše Mladih v Ajdovščini odvilo finale prvega tekmovanja za naziv Mlinochef. Pod sojem žarometov so se potili štirje osnovnošolci, naziva najboljših kuharjev pa so se veselili na Osnovni šoli Šturje.

Finale tekmovanja z uradnim pričetkom ob 12.00 uri je na kuharskem odru v Palah postregel z napetim dvobojem med ekipama, ki sta v predtekmovanju s strani strokovne komisije in javnega glasovanja prejeli največ glasov. Osnovno šolo Ivana Roba iz Šempetra pri Gorici sta zastopala devetošolca Miha in Peter, Osnovno šolo Šturje Ajdovščina pa sta predstavljala šestošolca Vida in Lovrenc Matija, celoten dogodek pa je bilo mogoče spremljati preko streaminga na naši Facebook strani.

Vida in Lovrenc Matija (OŠ Šturje) med kuhanjem
Vida in Lovrenc Matija (OŠ Šturje) med kuhanjem
Miha in Peter (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici) med kuhanjem
Miha in Peter (OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici) med kuhanjem

 

 

 

 

 

 

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali vrhunska kuharska chefa Denis Ibrišimović in Julijana Krapež ter strokovna sodelavka podjetja Mlinotest, Mateja Tominec, je tekmovalcem postavila pravi masterchefovski izziv: skuhati gurmansko jed iz Divita raviolov s premium siri, čebulo, panceto ter šparglji in pri tem razviti edinstven recept, ki bo tudi paša za oči. Ekipi sta imeli na voljo natanko eno uro časa, da se pomerita v pripravi najboljše jedi iz testenin in prepričata člane komisije.

Strokovna komisija
Strokovna komisija; od leve proti desni Mateja Tominec, Denis Ibrišimović, Julijana Krapež

Tekmovanje Mlinochef, ki je namenjeno otrokom od 5. do 9. razreda, smo zasnovali z željo po spodbujanju kakovostnega prehranjevanja med mladimi, preko zdrave tekmovalnosti pa želimo hkrati spodbujati tudi njihovo kulinarično ustvarjalnost. Prav izjemna ustvarjalna žilica se je pokazala tudi med samim tekmovanjem: Vida in Lovrenc Matija sta razvila recept, kateremu sta dodala krompir in rastlinsko smetano; Miha in Peter pa sta stavila na dodatek gorgonzole in pomarančnih krhljev.

Končna odločitev o zmagovalcu je bila za strokovno komisijo težka, saj sta obe ekipi pokazali visoko mero ambicioznosti, inovativnosti, kuharskega znanja in izvrstnih gurmanskih kombinacij. Na koncu so o zmagi odločale podrobnosti. Z besedami Denisa Ibrišimovića, predsednika strokovne komisije: “Krožniki so na fantastičnem nivoju, to bi lahko brez težav postregli v naših restavracijah. Res so malenkosti odločale. Krožnika sta mi bila oba izredno všeč /…/ a na koncu smo prišli do zaključka, da je zmagovalna ekipa prvega Mlinochefa Osnovna šola Šturje Ajdovščina.”

Vida in Lovrenc Matija sta žirijo osvojila z Divita ravioli s premium siri na posteljici iz špargljeve kreme, posuti s sirom in popečeno panceto. Prva nosilca laskavega naziva Mlinochef se poleg zmage in osvojenega pokala lahko veselita tudi posebne kuharske delavnice pri chefu Denisu Ibrišimoviću, ki jima bo predajal strokovno znanje in skrivnosti za pripravo štirihodnega menija.

Finale Mlinochef
Finale Mlinochef

Prva edicija tekmovanja Mlinochef, ki je vključevala osnovne šole iz lokalnega okolja, se je tako zaključila z vrhunskimi jedmi in bučnim aplavzom. Še pred finalom pa je zanimanje za tekmovanje že preseglo vsa pričakovanja; projekt je bil sprejet izjemno pozitivno, zato z ambicijo zremo v prihodnost in tekmovanje želimo popeljati širše v regionalno okolje. Seveda je daljnosežna vizija ta, da bi se Mlinochef v prihajajočih letih razvil na nacionalno raven in ozaveščal mlade o kakovostni prehrani širom Slovenije.

 

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si.