Iskalnik

Sporočila za javnost

Mlinochef #3: na oder Pašta Fešte se vrača najbolj primorsko kuharsko tekmovanje za osnovnošolce

Mlinotest in Društvo ljubiteljev pašte tudi letos iščeta najboljšo in najbolj strastno mlado kuharsko dvojico v pripravi pašte. Finalno tekmovanje bo 25. maja na odru Pašta Fešte v Ajdovščini.

Zmagovalca Mlinochefa 2023: Lea Marinič in Tilen Zidarič, ekipa Briški duo iz OŠ Alojza Gradnika Dobrovo

 

Letošnji, že tretji Mlinochef, je po izjemno uspešnih prvih dveh izvedbah zahvaljujoč izjemnemu zanimanju tako med učenci in mentorji kot tudi med starši prerasel vsa pričakovanja organizatorjev: iz sprva lokalnega je lani postal regijski dogodek, v letošnjem letu pa je prerasel okvire Primorske in s kuharsko strastjo osvojil tudi otroke na Notranjskem in Osrednjeslovenskem.

»Za nas Primorce je pašta zelo pomembna, saj jo lahko jemo vsak dan. Nanjo nas veže dolgoletna kulinarična tradicija, do nje čutimo neko posebno strast, še posebej do tiste res odlično pripravljene. A ravno Mlinochef je dokaz, da je strast in ljubezen do pašte pravzaprav vseslovenska. Število prijav na delavnice in tekmovanje pa med otroki ne kaže le na veliko zanimanje za kuhanje, temveč tudi na željo po učenju o kakovostni pripravi hrane, na kar smo kot organizatorji Mlinochefa še posebej ponosni«, je izjemen odziv otrok komentiral Jernej Murn, direktor prodaje in marketinga na Mlinotestu.

Utrinek iz prvega predtekmovanja na OŠ Antona Ukmarja Koper

 

V boju 16 ekip iz 10 različnih osnovnih šol

Na letošnje tekmovanje Mlinochef se je prijavilo kar šestnajst ekip iz desetih različnih osnovnih šol – od Obale preko Notranjske, Vipavske doline in preko Goriških brd do Soške doline – ki so se pomerile na treh predtekmovanjih, vsako predtekmovanje pa je postreglo z enim finalistom.

Utrinek iz predtekmovanja ns OŠ Šturje Ajdovščina

 

Vse ekipe so pripravljale jedi iz Mlinotest ali Mlinotest Divita testenin ter jo predstavile tričlanski strokovni komisiji, ki so jo na predtekmovanjih sestavljali Matjaž Cotič, kuharski chef Koče na Kokoši in svetovni podprvak v kuhanju testenin, chef Matija Cotič ter Mateja Tominec, strokovna sodelavka pri Mlinotestu. Komisija je pripravljene jedi okusila ter ocenila, najbolje ocenjena ekipa posameznega predtekmovanja pa se je uvrstila v finale.

Tričlanska komisija na predtekmovanjih; v ospredju chef Matjaž Cotič, za njim chef Matija Cotič, zadaj Mateja Tominec, strokovna sodelavka iz Mlinotesta

 

V finale štiri ekipe: tri po izboru komisije, za četrto glasovalo občinstvo

Na prvem predtekmovanju, ki je potekalo na OŠ Antona Ukmarja Koper, sta se v finale uvrstili Petra in Karolina iz OŠ Sečovlje; na drugem predtekmovanju, ki je potekalo na OŠ Šturje Ajdovščina, je komisija v finale poslala ekipo Šturski gurmanki iz OŠ Šturje Ajdovščina, na tretjem predtekmovanju na OŠ Kanal ob Soči pa sta najboljši bili Vogrinki iz OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici.

Tudi letošnji Mlinochef je poleg finalistom iz predtekmovanj uvrstitev v finale omogočil tudi ekipi po izboru občinstva. Glasovanje, ki je potekalo na Facebook strani Mlinotest, je med finaliste uvrstilo še eno ekipo iz OŠ Šturje Ajdovščina: Pomladni šturki.

Finalistki: Pomladni Šturki, OŠ Šturje Ajdovščina

 

Finalistki: Šturski gurmanki, OŠ Šturje Ajdovščina

 

Finalistki: Vogrinki, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici

 

Finalisrki: Petra in Karolina, OŠ Sečovlje

 

Finale 25. maja na Pašta Fešti v Ajdovščini

Do finala Mlinochefa #3, kuharskega tekmovanja za ekipe osnovnošolskih otrok od 6. do 9. razreda, ki v središče kuharskega izziva postavlja eno izmed najbolj priljubljenih kuharskih jedi – testenine – manjka le še nekaj dni.

Najboljše štiri ekipe se bodo za častni naziv Mlinochef 2024 ter za bogate nagrade pred štiričlansko komisijo v sestavi chefa Igorja Jagodica, chefa Matjaža Cotiča, chefinje Julijane Krapež ter strokovne sodelavke Mateje Tominec, potegovale na Pašta Fešti – največjem festivalu testenin, ki bo 25. maja v Ajdovščini.

Ekipe s predtekmovanja v Kopru

 

Mlinochef: ne le tekmovanje, temveč tudi izobraževanje in ozaveščanje o kvalitetni prehrani

»Že kar nekaj let sodelujem s srednjo gostinsko šolo v Ljubljani, saj se zavedam, da je izobraževanje in motiviranje mladih kuharjev ključnega pomena za razvoj gostinstva in kulinarike kot celote. Zaradi tega, se z največjim veseljem udeležujem tudi podobnih dogodkov, saj se mi zdi, da je povezava z mentorji, ki lahko ponudijo nasvete in podporo, lahko zelo koristna za razvoj mladih talentov«, je o pomeni takšnih projektov povedal Igor Jagodic, chef restavracije Strelec in nosilec Michelinove zvezdice, ki se bo strokovni komisiji na Pašta Fešti pridružil kot predsednik komisije.

Mlinochef so v Mlinotestu zasnovali z vizijo spodbujanja kakovostnega prehranjevanja pri mladih. Najmlajše želijo ozaveščati o pomenu kvalitetne prehrane, preko zdrave tekmovalnosti pa otroci razvijajo kulinarično ustvarjalnost, osvajajo znanje o kakovosti testenin ter o njihovi pripravi, hkrati pa se učijo o pomenu uravnotežene prehrane.

V Mlinotestu se kot vodilni slovenski proizvajalec testenin zavedajo svoje odgovornosti do družbe, predvsem do najmlajših generacij, ki svojo kulturo kuhanja oblikujejo preko različnih vzorov in gradnikov: družbe in družbenih medijev, šole in domačega okolja. Ravno zato so se na Mlinotestu že v lanskem letu odločili za aktivacijo preko TikToka, kjer s kratkimi in zabavnimi videoposnetki skušajo med najmlajšimi spodbuditi interes za zdravo prehranjevanje, letos pa so dodali še izobraževalne delavnice na osnovnih šolah, ki potekajo prav pod vodstvom sedaj že priljubljenega in prepoznanega TikTokovskega obraza, Matije Cotiča, ki s svojim profesionalnim kuharskim znanjem in pristnim pristopom med osnovnošolci širi strast do pašte in do kakovostne priprave te preproste, a hkrati izjemno priljubljene jedi.

 

 

Dodatne informacije: Mlinotest d. d., 05 364 45 00, info@mlinotest.si.