Iskalnik

Pšenične moke

Pšenična moka je zaradi široke uporabnosti že stoletja nepogrešljiva v prehrani. Pšenično moko pridobivamo z mletjem pšeničnega zrna – lahko pa je različnih velikosti delcev (granulacij) in tipov. Od granulacije je odvisno, ali je moka ostra ali mehka. Tipi mok so določeni glede na vsebnost mineralnih snovi (pepela). Višji kot je tip, več mineralnih snovi moka vsebuje. Najbolj čiste moke, zmlete iz jedra pšenice, so najnižjega tipa, polbele in črne nosijo oznako tip 850 oziroma 1100, polnozrnate pa vsebujejo zmleta cela pšenična zrna.

PŠENIČNA BELA MOKA 1 kg

Bela pšenična moka je najbolj uporabljena moka v gospodinjstvu. Pridobivamo jo iz predhodno očiščene in pripravljene pšenice. Za pšenično belo moko uporabljamo samo osrednji del pšeničnega zrna. Moka ima odlične pecilne lastnosti. Pšenična bela moka je tipa 500.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1459 kJ / 344 kcal
Maščobe 1,4 g
- od tega nasičene maščobe 0,3 g
Ogljikovi hidrati 69 g
- od tega sladkorji 1,4 g
Prehranske vlaknine 3,1 g
Beljakovine 13 g
Sol ˂0,01 g

PŠENIČNA POLBELA MOKA 1 kg

Pšenična moka je najbolj uporabljena moka v gospodinjstvu. Pridobivamo jo iz predhodno očiščene in pripravljene pšenice. Za pšenično moko tipa 850 uporabljamo poleg osrednjega dela tudi zunanji sloj pšeničnega zrna, zato je bogatejša z vlakninami in minerali. Pšenična polbela moka je tip 850.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1452 kJ / 343 kcal
Maščobe 1,9 g
- od tega nasičene maščobe 0,5 g
Ogljikovi hidrati 67 g
- od tega sladkorji 1,3 g
Prehranske vlaknine 4,2 g
Beljakovine 13 g
Sol ˂0,01 g

PŠENIČNA ČRNA MOKA 1 kg

Pšenična črna moka je po videzu temnejše barve, ker vsebuje več otrobov kot bela moka. Pri meljavi se poleg osrednjega dela pšeničnega zrna izkoristijo tudi obrobni deli, ki so bogati z beljakovinami, s topnimi in netopnimi vlakninami, vitamini, encimi ter minerali.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1416 kJ / 377 kcal
Maščobe 1,1 g
- od tega nasičene maščobe 0,3 g
Ogljikovi hidrati 69 g
- od tega sladkorji 0,4 g
Prehranske vlaknine 3,3 g
Beljakovine 12 g
Sol ˂0,01 g
http://www.mlinotest.si/wp-content/uploads/2018/08/ekološki.png

BIO PŠENIČNA MOKA 1 kg

Bio pšenična bela moka je ekološko živilo, zmleto izključno iz ekološko pridelane pšenice. Uporabna je enako kot običajna bela moka.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1426 kJ / 341 kcal
Maščobe 1,0 g
- od tega nasičene maščobe 0,2 g
Ogljikovi hidrati 76 g
- od tega sladkorji 1,8 g
Prehranske vlaknine 2,9 g
Beljakovine 12 g
Sol ˂0,01 g

PŠENIČNA POLNOZRNATA MOKA 1 kg

Polnozrnato moko dobimo z mletjem celega pšeničnega zrna, pri čemer otrobov in kalčka ne odstranimo. Glede na vsebnost mineralov in vlaknin je prehransko bogatejša moka iz celega zrna - polnozrnata (graham ali polnovredna) moka je po sestavi enaka celemu zrnu. Vsebuje več vitaminov iz skupine B ter A, K in E, pa tudi beljakovine, rudnine in nenasičene maščobne kisline. Iz nje lahko pripravimo z vlakninami, minerali in vitamini bogat kruh, pekovsko pecivo ter kekse.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1591 kJ / 380 kcal
Maščobe 1,7 g
- od tega nasičene maščobe 0,3 g
Ogljikovi hidrati 73 g
- od tega sladkorji 0,4 g
Prehranske vlaknine 11 g
Beljakovine 13 g
Sol ˂0,01 g