Iskalnik

Moke iz drugih žit

Naš mlin melje tudi moke iz drugih žit: pire, koruze, ajde in rži. Moke različnih žit so vsestransko uporabne, končni izdelki, narejeni iz teh mok ali njihove kombinacije, pa odličnega okusa.

PIRINA POLNOZRNATA MOKA
1 kg

Pirina polnozrnata moka vsebuje sestavine celotnega pirinega zrna, zato vsebuje več vlaknin, mineralov in več beljakovin kot običajne vrste pšeničnih mok. Iz nje lahko pripravimo zdrav pirin kruh, pekovsko pecivo in kekse.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1510 kJ /361 kcal
Maščobe 1,8 g
- od tega nasičene maščobe 0,3 g
Ogljikovi hidrati 68 g
- od tega sladkorji 0,4 g
Prehranske vlaknine 12 g
Beljakovine 14 g
Sol <0,01 g

PIRINA MOKA 1 kg

Pirina moka je zmleta iz notranjega dela pirinega zrna. Je odlična alternativa pšenični beli moki, zato jo lahko uporabljamo za vse tipe pekovskih izdelkov in testenin.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1484 kJ /350 kcal
Maščobe 1,6 g
- od tega nasičene maščobe 0,4 g
Ogljikovi hidrati 69 g
- od tega sladkorji 1,2 g
Prehranske vlaknine 2,2 g
Beljakovine 13 g
Sol ˂0,01 g

KORUZNA MOKA 1 kg

Koruzna moka je zmleta iz koruze, ki se ponaša z visoko vsebnostjo škroba, beljakovin in mineralov, vsebuje pa tudi nekatere vitamine, zlasti vitamin A.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1463 kJ / 335 kcal
Maščobe 1,4 g
- od tega nasičene maščobe 0,2 g
Ogljikovi hidrati 75 g
- od tega sladkorji 0,9 g
Prehranske vlaknine 2,1 g
Beljakovine 6,8 g
Sol ˂0,01 g

AJDOVA MOKA 1 kg

Ker ajdova moka ne vsebuje lepka, jo je za pripravo testa treba popariti ali pa mešati s pšenično moko. Ajdo pogosto uvrščamo med žita, čeprav spada med dresnovke, njene sorodnice, so na primer, kislica in rabarbara. Je zelo hranljivo živilo, poleg tega ne vsebuje glutena, zato je primerna tudi za osebe s celiakijo.

Povprečna hranilna vrednost na 100 g
Energijska vrednost 1590 kJ /380 kcal
Maščobe 3,1 g
- od tega nasičene maščobe 0,7 g
Ogljikovi hidrati 71 g
- od tega sladkorji 2,6 g
Prehranske vlaknine 10 g
Beljakovine 13 g
Sol 0,03 g