Zapri Menu

KMALU KORUZNA POLENTA IZ VIPAVSKE DOLINE

07.09.2017 08:03

MLINOTEST BO ODKUPOVAL KORUZO IZ VIPAVSKE DOLINE

Ajdovščina – 6. september 2017   

Mlinotest si že nekaj let prizadeva za povečevanje setve koruze v Vipavski dolini. Tudi v začetku letošnjega leta je skupaj s pospeševalno službo pozval kmete k setvi in predstavil stimulativne pogoje za odkup. Sedaj prihaja čas odkupa, in sicer tako za koruzo zobanko kot tudi za koruzu poltrdinko, ki so jo za Mlinotest posejali pogodbeni pridelovalci iz Vipavske doline.

Mlinotest, kjer zmeljejo okoli 3000 ton koruze letno, je že pred setvijo ponudil za odkup koruze poltrdinke vsaj 13 % višjo ceno glede na tržno odkupno ceno koruze zobanke, samo pridelovalcem v Vipavski dolini pa je tudi kril stroške semena in nekaj kmetov se je odločilo za setev, kar bo omogočilo tudi nov izdelek Mlinotesta, ki bo predstavljen na dogodku InCastra, ki bo 22. in 23. septembra potekal v Ajdovščini. S koruzo poltrdinko imajo sicer več izkušenj pridelovalci iz SV Slovenije, vendar ima tudi področje Vipavske doline dober potencial za pridelavo kvalitetne koruze za mletje v mlevske izdelke. »Želimo si ponuditi izdelke iz surovin iz lokalnega okolja in polenta iz koruze poltrdinke bo ob odličnem okusu te tradicionalne jedi izpolnila tudi ta pogoj. Tudi v prihodnje bomo spodbujali pridelavo surovin v lokalnem okolju in se potrudili, da bomo z našimi izdelki odgovorili na vsa pričakovanja potrošnikov,« je izpostavil Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotest d. d.  in še dodal: »Poltrdinka in trdinka imata v primerjavi s hibridi s tipom zrnja zobank sicer nekoliko nižji pridelek zrnja, a hkrati višjo kakovost in okusnost zrnja. Zato je koruza poltrdinka idealna za meljavo v zdrob. Zdrob je izrazitejše zlatorumene barve, izplen zdroba pa je v primerjavi s celotnim zrnjem nekoliko večji.« Koruza poltrdinka sicer predstavlja tradicionalno zvrst koruze, ki so jo nekdaj, ko še ni bilo novih hibridnih sort, sejali v Vipavski dolini in je v prehranskem smislu je nekoliko bogatejša po vsebnosti beljakovin. Boljše lastnosti se pokažejo tudi pri pripravljenih jedeh, zlasti polenta je intenzivno rumene barve ter izrazitejšega okusa.

Dodatne informacije: Mlinotest d.d., 05 36 44 500, info@mlinotest.si

Sean Čebron, 070 583 145, sean.cebron@mlinotest.si

 

OBVESTILO O ODKUPU KORUZE PRIDELANE V VIPAVSKI DOLINI 2017

Navodila za odkup koruze ZOBANKE

Pridelovalci, ki želijo prodati koruzo zobanko, morajo do 12. 10.2017 odkup najaviti na telefonsko številko 05 36 44 500 s točnim naslovom, telefonsko številko in planirano količino koruze, ki jo bodo oddali v odkup.

Pridelovalce bomo pred začetkom žetve koruze kontaktirali in se dogovorili o terminu, kdaj lahko pripeljejo koruzo. Izven dogovorjenih terminov zaradi izvajanja sušenja koruze žal ne bomo mogli prevzemati.

Mlinotest ne bo izvajal storitve sušenja koruze zobanke. Pridelovalci, ki bodo koruzo zobanko prodali Mlinotestu, lahko koruzo za lastne potrebe kupijo po predhodni najavi na Tovarniški 14, predvidoma v mesecu novembru. Minimalna količina enkratnega nakupa bo 2000 kg v rinfuzi, plačilo bo na blagajni Mlinotest. Cena bo določena hkrati z odkupno ceno in bo za 0,04 eur/kg višja od odkupne cene suhe koruze zobanke. Vsak pridelovalec, ki bo Mlinotestu prodal koruzo zobanko, bo lahko za lastne potrebe odkupil polovično količino pripeljane suhe koruze.

Mlinotest ne bo prevzemal koruze z vlago nad 35 %, ogrete, z vonjem po plesni in kislosti, okužene z bulasto snetjo ter koruze s preseženo vrednostjo toksinov (vzorči se mokra koruza pred prevzemom in preračuna na suho).

Primesi nad 5 % (tuje primesi, lom, anorganske primesi, ostanki rastline, semena plevelov, plesniva zrna, nedozorela zrna,…) se odbijejo od mase koruze.

Plačilo bo preračunano na vlago ob prevzemu. Lestvica za preračun bo v času odkupa objavljena v vratarnici in laboratoriju.

Odkupna cena bo objavljena ob začetku žetve, in sicer posebej za koruzo zobanko in posebej za koruzo poltrdinko, ki so jo posejali pogodbeni pridelovalci. 

Nazaj | Arhiv

Open menu Open search

Zapri Menu