Zapri Menu

Katera omaka je prava

Kako pripraviti oziroma s katero omako servirati določene vrste testenin? Menim, da je cilj vsake priprave - ne glede na katerikoli namig - doseči zadovoljstvo ljudi, ki ste jim ponudili jed. Prepričan sem, da smo se v sodobni kulinariki znebili nekaterih pravil, ki so v prejšnjih desetletjih narekovala, kako kuhati. Zato se pogumno in samozavestno lotimo eksperimentiranja - in uspeh bo kmalu viden. Nobene tuje nacionalne kuhinje ne moremo popolnoma prenesti v naše okolje, ampak moramo vedno prisluhniti našim okusom in navadam.

Možnosti priprave testenin so različne. Uporabite domišljijo ter pričarajte sebi in svojim bližnjim okusne obroke. Navedel bom nekaj klasičnih postopkov priprave testenin:

Testenine z omakami

Prvo mesto med omakami ima zagotovo paradižnikova. Pripravlja se na različne načine, najbolj znan pa je naslednji: na oljčnem olju ovenemo narezano čebulo in korenje. Dodamo steblasto zeleno, sveže zrele olupljene paradižnike (ali pelate iz konzerve) in baziliko. Kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Omako prepasiramo ali zmiksamo in začinimo s soljo. Uporabljamo jo z dodatkom masla in parmezana kot samostojno omako oziroma osnovo za pripravo drugih.

Poznamo tudi svetle omake, ki dajejo testeninam prijeten okus. Omenil bi svetlo telečjo omako z dodatki, belo ribjo omako, svetlo perutninsko omako, bešamelno omako, holandsko (masleno) omako in seveda sirove omake. Te v svoji osnovi potrebujejo bešamel, ki prepreči čezmerno vlečenje sira. Vse naštete omake, skupaj s paradižnikovo, lahko z raznimi dodatki ali tudi brez njih med sabo dopolnjujemo, mešamo in tako ustvarjamo številne omake po svojem okusu. Naredimo si svoj ali družinski recept za omako in ga predstavimo prijateljem. Testenine vedno premešamo z omako, na koncu dodamo košček masla in ribani parmezan po okusu. Serviramo le toliko omake, kolikor se je oprime testenin - prav tu vidimo, kako pomembno je pravilno kuhanje testen, kajti jemo testenine z omako, ne nasprotno.

Testenine brez omak

Testenine lahko pripravljamo tudi brez omak - z marinirano, praženo ali surovo zelenjavo, zelišči, različnimi vrstami mesa, mesnimi izdelki, ribami, mehkužci, gobami, oljem, razpuščenim ali praženim rjavim maslom.

Solate iz testenin

Testeninske solate lahko pripravljajmo s svežo, kislo, kuhano, praženo ali pečeno zelenjavo, raznimi solatami, gobami, pečenim ali kuhanim mesom, mesnimi izdelki, perutnino, ribami, mehkužci, siri in zelišči. Povežemo jih lahko z majonezo, gorčico, različnimi olji in kisom.

Zapečene - gratinirane testenine

Tudi tu imamo veliko možnosti. Kuhane testenine lahko zmešamo z raznimi dodatki (mesnimi, ribjimi, sirovimi, zelenjavnimi), začinimo, povežemo z bešamelom, jajci ali sirom, lahko pa tudi s katero od naštetih omak oziroma mešanico posameznih ali vseh (od tod ime pasticcio - skrpucalo ali zmešnjava) in zapečemo. To pomeni, da jed dobi rahlo hrustljavo povrhnjico in je v sredini pregreta. Posebno priljubljen je "pasticcio di lasagne", ki ga lahko pripravimo z mesom, zelenjavo ali ribami. Dno posode oziroma pekača vedno pokapamo z nekoliko redkejšim bešamelom, in ne z maščobo, kajti ob njeni uporabi se spodnja plast preveč zapeče (strdi), med plasti testa pa poleg bešamela in dodatkov posujemo parmezan. Ob serviranju mora biti jed tako mehka, da se trese. Tudi če se na krožniku nekoliko razpusti, je veliko bolje to, kot da ponuja suh in čvrst videz in okus.

Nikakor ne smemo pozabiti na zelo priljubljene kanelone. To so kuhane pravokotne lazanje, ki jih po daljši strani nadevamo s poljubnim nadevom, zavijemo in v bešamelu zapečemo. Teh testenin nikakor ne moremo zamenjati s palačinkami. Jed, pripravljena skoraj enako kot kaneloni, le da namesto testenine uporabimo po strukturi močno palačinko, ki kljubuje bešamelu, da ne razpade (moka, jajca, malo vode in sol), se imenuje "cannelloni di crespelle ripieni con ...".

Testenine kot priloga

Vse vrste testenin lahko uporabljamo kot prilogo, same sotirane (blago pražene) na maslu ali olju, gratinirane - zapečene in poljubno narezane, lahko pa iz njih pripravimo krokete. Gostemu mlačnemu bešamelu primešamo jajca in poljubne testenine, stresemo v pekač, obložen s plastično folijo, in ohladimo. Ohlajene narežemo na kose, povaljamo v ostri moki, razžvrkljanih jajcih in ocvremo v majhni količini maščobe. Tudi kroketom lahko po okusu primešamo razna zelišča, zelenjavo, mesne delikatese in drugo.

Parmezan kot dodatek

Uporaba parmezana pri pripravi testenin je dobrodošla in za nekatere celo nepogrešljiva, čeprav lahko pri marsikateri omaki ali testenini doseže nasproten učinek. Parmezan servirajte posebej in pustite, da si vsak postreže z njim po svojem okusu.

Open menu Open search

Zapri Menu