Zapri Menu

Kako kuhamo testenine

Kuhanje testenin je zelo preprosto opravilo, vendar mu moramo kljub temu nameniti precej pozornosti, kajti nepravilno kuhana testenina ne more pričarati gurmanskih užitkov niti ob najboljši omaki. Zato je treba pri kuhanju upoštevati nekaj glavnih napotkov:

 • Testenine kuhamo v veliki količini vrele slane vode, da se ne sprimejo. Na 1 liter vode računamo 100 gramov testenin in 10 gramov soli. Za polkilogramski zavojček testenin zavremo najmanj 5 litrov vode, ki jo solimo s 50 grami soli (dve jedilni žlici in pol), voda pa ne sme biti preslana.
 • Voda mora vreti na močnem ognju. Tik preden zavre (voda se trese), jo solimo, da povečamo moč vrenja.
 • V vodo na široko vsujemo testenine, jih premešamo, pokrijemo, in če je mogoče, še povečamo moč ognja. Dvojni pritisk vročine, ki ga dosežemo s soljo in povečanjem ognja, nadomesti znižanje temperature, ko v vodo stresemo hladne testenine.
 • Ko voda s testeninami spet zavre, odstranimo pokrovko in jih kuhamo ob zmernem vrenju. Posebno pozorni moramo biti pri polnjenih testeninah, saj se pri zelo močnem vrenju lahko odprejo.
 • Lazanje kuhamo samo po nekaj kosov, da se ne sprimejo. Ponavadi jih operemo v hladni vodi, osušimo in takoj uporabimo. Če jih uporabimo nekoliko pozneje, med vsako plast položimo plastično folijo in s tem preprečimo sprijemanje.
 • Trditev, da je treba pri kuhi testenin v vodo vliti nekaj žlic olja, je iz trte izvita, kajti pri vrenju se vsa maščoba nabere na robu posode in že s tem prepreči, da bi se testenina ovila v plast olja in se zaradi tega ne bi sprijela.
 • Med kuho testenine večkrat premešamo, da se ne primejo dna.
 • Kuhanje nadzorujemo in si pripravimo veliko cedilo. O tem, ali so testenine kuhane al dente, se lahko prepričamo le tako, da jih poizkusimo. Kadar niso več surove, so pa še trdne, ne omahujte, zagotovo so dovolj kuhane, in jih takoj odcedite.
 • Med odcejanjem testenin cedilo večkrat temeljito pretresemo, da odteče vsa voda, sicer se testenine še naprej kuhajo ali pa voda razredči omako in pokvari njen okus.
 • Nekateri splaknejo testenine s hladno vodo, da bi tako ustavili kuhanje, vendar to ni potrebno. Testenin, kuhanih po teh navodilih, pri takojšnjem serviranju ni treba splakovati, če pa jih hočemo ohladiti za solate oziroma pozneje pogreti, jih odcejene stresemo na pekač ali večjo posodo, prelijemo z nekaj kapljicami olja, premešamo (takoj opazimo, da so naoljene) in ohladimo.
 • Testenine pogrevamo izključno v vreli slani vodi, tako da so spet svežega videza in sočne. Testenin ne mehča toplota, temveč voda (o tem vas bo prepričala razlika v videzu, če testenine postavite v pečico ali pa jih pustite v hladni vodi). Težava nastane, če jih kuhamo v premajhni količini vode. Ta postane gosta in škrobnata, odcejene testenine pa dajo omaki dodaten, neprijeten okus. Take testenine je bolje splakniti z vročo vodo (da se ne ohladijo), vendar izgubijo slanost in svežino okusa.

Open menu Open search

Zapri Menu