Zapri Menu

Izbira pravih testenin

Kot vsaka stvar so se tudi testenine v svoji dolgi zgodovini izboljševale ter prilagajale raznim okusom in krajem. Tehnološki razvoj je zbližal svet in nam omogočil, da se seznanimo z različnimi testeninami iz še tako odmaknjenih dežel. Poleg nam bolj znanih testenin iz pšeničnega zdroba, z jajci ali brez njih smo spoznali tudi pirine, sojine, ajdove in testenine z različnimi dodatki (korenček, špinača, sipino črnilo ...), pa tudi riževe in druge. Sodoben način življenja narekuje uravnoteženost prehrane. Prehranski strokovnjaki so pripravili testenine iz raznih žit in drugih dodatkov, katerih sestava še ugodneje vpliva na naše zdravje in ki so pridobile laskavi naslov zdravo živilo - varuje zdravje. Razen po sestavi se testenine razlikujejo tudi po obliki (kratke, dolge, rezanci, zvite, bolonjske ...). Za vsakogar se najde nekaj, kar je po njegovem okusu.

Ob besedi testenine pogosto pomislimo na špagete, najbolj priljubljeno obliko med ljubitelji testenin, katerih uživanje pomeni poseben ritual in ugodje. Navijanje špagetov na vilice, brez žlice, je zabavno, vendar se lahko tudi najbolj spretnim zgodi, da si popackajo večerno toaleto ali smoking. Zato se pri slavnostnih obrokih špagetom izogibamo in jih nadomeščamo z drugimi, krajšimi testeninami. To so najpogosteje peresniki, kratke, po strukturi zelo močne testenine, ki se prilegajo vsem omakam. So preprostejši za uživanje in skoraj vedno sestavni del priljubljenega "trisa". Nikakor pa ne smemo pozabiti testenin, s katerimi lahko zaradi različnih oblik, barv, sestave in okusa poskrbimo za čudovite in nepozabne gurmanske užitke. Solatam in mineštram se prilegajo krajše in manjše testenine. Za jušne zakuhe so primerne majhne (pastine) oziroma tanke testenine (fidelini).

Navadne testenine uporabljamo pri močnih mesnih omakah kot prilogo, saj omaka nekako prevlada nad žlahtnim okusom testenin. Bolj kakovostne in jajčne testenine so bolj primerne za polivke - blage omake, kajti tu pride do izraza tudi okus testenin. Njihovo obliko izberemo glede na pomen obroka in čas, ki mu ga bomo namenili. Otrokom lahko pripravimo pravo zabavo s špageti, če morebitne packe in nerodnost ob njihovem uživanju obrnemo na smeh. Vaja pač dela mojstra.

Vse več ljudi, predvsem mladih, se prepušča mamljivim okusom vegetarijanske prehrane. Prav zanje, pa tudi za nekatere diete, so primerne Divita testenine (predvsem v obliki rezancev, in špagetov), ki skupaj z nežnimi in nemastnimi omakami zadovoljijo potrebe zdravega obroka.

Pri polnjenih testeninah moramo biti previdni in spretno izbrati omako oziroma dodatek k testenini, ki se mora ujeti s polnilom in ne sme prevladati nad njegovim plemenitim okusom.

Posebno vlogo pri večini omak ima tudi vino, zato bo kozarec žlahtne kapljice dobrodošel pri vsakem obroku, njegovo barvo in kakovost pa prepustimo posamezniku.

Open menu Open search

Zapri Menu