Zapri Menu

Testenine nekoč in danes

Prve testenine so se razvijale vzporedno na več koncih sveta. V Stari Kitajski so najprej poznali sojine, riževe in polnjene testenine, šele kasneje testenine iz pšenice. Mongoli so polnjene testenine ponesli čez Sibirijo proti zahodu. V antični Italiji že poznajo testenine iz pšenice, ki so se jih naučili izdelovati od starih Grkov. Stari Rimljani so od Arabcev prevzeli durum pšenico. V Italiji so testenine doživele razcvet in iz njih so Italijani naredili pravo umetnost, ki se je začela širiti po vsem svetu. Pomislite, koliko generacij se je z njimi že prehranjevalo, zato ni čudno, da so se tako uveljavite v vsakdanji prehrani.

Mnenja prehranskih strokovnjakov o testeninah so različna: nekateri jim očitajo, da so redilne, drugi pa slastnim špagetom, rezancem, makaronom ter preostalim testeninskim izdelkom in jedem iz moke pripisujejo številne prednosti. Testenine so skupaj z drugimi jedmi iz žit sestavni del prehranske piramide in strokovnjaki priporočajo, da jih uživamo čim bolj pogosto. Testenine so obdržale prvo mesto med italijanskimi narodnimi jedmi in hkrati postale priljubljene po vsem svetu.

Open menu Open search

Zapri Menu